logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Opatření proti suchu se od ledna mohou realizovat přes více katastrálních uzemí

© rafalkubiak - Fotolia.com
© rafalkubiak - Fotolia.com

Vodohospodářská opatření sloužící k ochraně před suchem se budou moci dělat ve více na sebe navazujících katastrálních územích. Od ledna vstupuje v účinnost novela zákona o pozemkových úpravách.

Reklama

Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je hlavním cílem novely umožnit uspořádat pozemky tak, aby byla obnovena ekologická stabilita krajiny. "Současně s tím bude možné také realizovat například vodohospodářská a protierozní opatření nebo krajinné prvky, která k této obnově budou sloužit," řekl Toman. Změny zákona podle něj lépe umožní vyrovnat se s klimatickými a hydrologickými extrémy jako jsou sucho nebo povodně.

Nad propojením úprav bude dohlížet ústředí Státního pozemkového úřadu. "Ústředí posoudí a vyhodnotí v kontextu s regionálními potřebami a průzkumy terénu důvodnost a účelnost spojení více celých katastrálních území do obvodu pozemkových úprav," uvádí se v novele.

Pokud obec po dokončení společných zařízení získá státní majetek, nesmí jej prodat soukromníkovi bez souhlasu ústředí. "Současně s podáním návrhu na vklad vlastnického práva na základě smlouvy o bezúplatném převodu pozemku na obec požádá ústředí o zápis poznámky o zákazu zcizení," uvádí také novela.

Změna klimatu v budoucnu ještě více ovlivní i ČR. Například podle dřívějšího vyjádření Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity v Brně bude přibývat období sucha a tropických dní. Kromě sucha se ale Češi podle něj musí připravit i na častější extrémní dešťové srážky, krupobití, povodně či vichřice. Častější budou tropické dny. Zatímco nyní jich na jižní Moravě meteorologové ročně evidují v průměru deset až 15, do roku 2050 jejich mělo být 35.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.