logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Větrání jako prevence proti respiračním onemocněním

V dnešní době je dostatečné větrání místnosti jedním z důležitých faktorů prevence proti respiračním onemocněním.


Dalším významným faktorem je bezpochyby dezinfekce daného prostoru pomocí UV-C záření, které ničí bakterie a viry. Jednou z možností je využít podstropní svítidlo typu UpperAir od firmy Signify, které svou konstrukcí umožňuje dezinfekci vzduchu v prostorách za současné přítomnosti osob v prostoru pod svítidlem.

Pan Josef Šrámek (ČKAIT 0013170) se v nedávné době zabýval touto problematikou, tedy prokázat dostatečné proudění ve volném prostoru kanceláře s podstropním svítidlem přesným změřením rychlosti proudu vzduchu.

Kancelář je vytápěna a chlazena pomocí cirkulační faincoil jednotky (dále FCU), která je zabudovaná v předstěně parapetu. Jednotka zajišťuje cirkulaci vzduchu, přívod je řešen distribučním prvkem ve spodní části parapetu, odvod je řešen přefukem do chodby přes talířový ventil. Současně lze k větrání využít i otevíravá okna.

Cílem měření bylo prokázat, že cirkulovaný vzduch v místnosti prochází přes svítidlo v dostatečné rychlosti. K měření rychlosti byl použit anemometr TA440 s teleskopickou sondou, který plně vyhověl požadavku na přesné měření velmi nízkých hodnot, (přesnost +/-3% z m.h. nebo +/-0,015 m/s). Model současně měří i teplotu a relativní vlhkost.

V kombinaci s provedenou vizualizací proudění pomocí kouřových zkoušek bylo prokázáno, že proudění vzduchu přes instalovaný svítidlo je plně vyhovující a cirkulace vzduchu v místnosti zajištěná FCU jednotkou je dostatečná k tomu, aby se dezinfikovaný vzduch v místnosti dostatečně promíchal a vydezinfikoval.


AIRFLOW Lufttechnik GmbH, organizační složka Praha
logo AIRFLOW Lufttechnik GmbH, organizační složka Praha

Designové ventilátory ICON, přístroje pro VZT: anemometry, mikromanometry, Prandtlovy sondy, teploměry a termočlánková čidla, vlhkoměry, zvukoměry, ProHood, měření CO₂, MaR: čidla, snímače, převodníky. Odborná školení VZT. Servis a kalibrace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.