logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výběr LED svítilny: Které parametry brát v potaz?

V případě vypadlých pojistek, prasklé žárovky, ale i různých outdoorových aktivit za tmy je svítilna nebo čelovka praktickým pomocníkem. Poradíme vám, jak vybrat pro vás tu nejlepší.

LED zdroj:

Stejně, jako u jiného osvětlení, i u svítilen (lidově nazývaných baterek) ovládly trh ty s LED technologií. Mají výrazně delší životnost, jsou odolnější a účinnější.

Druh a rozměry:

Pro pohodlné a časté nošení je ideální svítilna dlouhá cca 100 – 150 mm vážící přibližně 110 – 150 g. Pokud ji naopak používáte zřídka a máte ji jen pro nenadálé případy například v autě, berte v potaz zejména její životnost a samovybíjení. Potřebujete mít při svícení volné ruce? Pak jsou pro vás určené čelovky.

Nabíjecí nebo na baterie:

Klasické svítilny jsou nejběžněji nabíjeny tužkovými nebo mikrotužkovými bateriemi. Pro výkonnější svítilny se často využívá takzvaná foťáková baterie (tedy lithiová CR123A). Pokud nechcete stále dokupovat nové baterie, pořiďte si nabíjecí svítilny s Li-Ion akumulátorem, který se nejčastěji dobíjí pomocí USB kabelu.

Odolnost vůči vodě:

Jak moc je svítilna vodotěsná, poznáte podle údaje stupeň krytí označovaný IP a dvěma čísly. Svítilna s označením IP44 odolá vlhkosti (například dešti), ne však potopení do vody. Pro potápění využijte čelovku s nejvyšší možnou odolností IP68.

Svítivost:

Pro běžné účely vám postačí svítilna se světelným tokem 100 – 200 lm s dosvitem v řádu desítek metrů. Vyšší svítivost využijete například během náročnějších venkovních túr nebo při vykonávání některých profesí (záchranáři, vyhledávací akce, myslivci).
K & V ELEKTRO a.s.
logo K & V ELEKTRO a.s.

K&V ELEKTRO a.s. je českým prověřeným velkoobchodním a maloobchodním prodejcem elektroinstalačního materiálu. Nabízí široký sortiment jako svítidla, světelné zdroje, vypínače, zásuvky, jističe, kabely a mnoho dalšího elektromateriálu skladem. Využít můžete ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.