logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Brick Award 2020: Výsledky celosvětové architektonické soutěže byly vyhlášeny


Rodinný dům AgriNesture, Vietnam

Architekti z celého světa se zúčastnili soutěže Brick Award 2020, kterou pořádá společnost Wienerberger. V soutěži, jejíž hlavní podmínkou je využití cihelného zdiva jako materiálu, předvedli řadu inovativních projektů s použitím cihly.

Přihlášených bylo 644 projektů celkem z 55 zemí. Vítězové ceny Brick Award 2020 zaujali porotu odvážnými a kreativními architektonickými koncepty pro udržitelné a perspektivní stavby. Slavnostní předávání cen se poprvé v historii soutěže uskutečnilo online.

„Architektura má důležitou zprostředkovatelskou úlohu při propojování lidí s budovami a stavbami v prostředí. Zejména v městských oblastech je potřeba přicházet s inovativními přístupy, které vytvářejí atraktivní obytné a pracovní prostory a prostředí," uvádí Heimo Scheuch, CEO společnosti Wienerberger AG. Architektura musí neustále objevovat práci s novými tvary, materiály a novými koncepty použití. Kromě estetického záměru musí být také splněny přísné technické předpisy a stále náročnější kvalitativní požadavky. Otázky udržitelnosti, jakými jsou energeticky efektivní budovy a recyklovatelnost, jsou stejně nezbytné, jako jsou v současnosti již samozřejmé. Podstatným aspektem architektury, na který je třeba pamatovat, je také dostupnost bydlení.

"Soutěž Brick Award poskytuje v mezinárodním měřítku architektům příležitost předvést své nejnovější kreativní projekty s inovativním využitím cihly jako materiálu. Cílem soutěže je inspirovat architekty i veřejnost, sdílet nové koncepty designu a zkoumat nové způsoby stavění. Brick Award 2020 je již devátým úspěšným ročníkem, který společnost Wienerberger připravila. Tohoto ročníku se navíc zúčastnil rekordní počet projektů," doplňuje Heimo Scheuch.

Ceny se udělovaly v těchto 5 kategoriích:

  • Příjemný domov (rodinné domy) – 11 nominací
  • Společné bydlení (bytové domy) – 10 nominací
  • Společná práce (administrativní a průmyslové stavby) – 9 nominací
  • Sdílené společenské / veřejné prostory – 11 nominací
  • Inovace / novátorské projekty – 9 nominací

Složení mezinárodně uznávané poroty:

  • Helena Glantz, Urban Design (Švédsko),
  • Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Španělsko),
  • Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovinsko),
  • Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Dánsko),
  • Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Velká Británie).


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.