logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kartel OPEC snížil výhled globální poptávky po ropě

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad globální poptávky po ropě na letošní i příští rok.

Reklama

Nově předpokládá, že poptávka letos klesne o 9,46 milionu barelů denně, zatímco před měsícem OPEC počítal s poklesem o 9,06 milionu barelů denně. Kartel to dnes uvedl ve své měsíční zprávě o situaci na trhu.

Odhad růstu poptávky na příští rok OPEC snížil o 370.000 na 6,62 milionu barelů denně. Varoval, že přetrvávají zvýšená rizika, zejména v souvislosti s vývojem pandemie nemoci covid-19. Upozornil také, že návratu poptávky po palivech pro dopravní prostředky na loňskou úroveň zřejmě bude bránit větší využívání práce z domova a virtuálních konferencí.

Zhoršující se vyhlídky trhu s ropou by mohly zkomplikovat snahy kartelu OPEC a jeho spojenců o podporu cen suroviny. Ty se od začátku září snížily skoro o 15 procent a nyní se pohybují pod 40 dolary za barel.

Skupina OPEC+, která zahrnuje kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, od května kvůli negativním dopadům koronavirové krize na poptávku snížila těžbu o 9,7 milionu barelů denně. Od srpna už ale dohodnutý rozsah snížení těžby činí jen 7,7 milionu barelů denně.

OPEC dnes uvedl, že v srpnu zvýšil těžbu ropy o 760.000 na 24,05 milionu barelů denně. Podle propočtů agentury Reuters tak dohodu o snížení dodávek plnil na 103 procent. Ve čtvrtek se sejde monitorovací výbor ministrů OPEC+, aby diskutoval o situaci na ropném trhu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.