logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Temelín kvůli odstávce snižuje výkon na II. bloku


Jaderná elektrárna Temelín, foto © TZB-info

Energetici v jaderné elektrárně Temelín snižují výkon reaktoru na druhém bloku. Jde o takzvaný výkonový efekt, při němž výkon postupně klesne na 95 procent.

Reklama

Tento provoz skončí 12. června, kdy Temelín plánovaně odstaví druhý blok kvůli výměně paliva. ČTK to řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Odstávka by měla trvat dva měsíce.

Postupné snižování výkonu je podle energetiků signálem spolehlivého provozu bloku. "Jde o žádoucí stav, který ukazuje na optimální využití paliva a bezporuchový provoz od poslední odstávky," uvedl mluvčí.

Druhý temelínský blok vyrábí bez přerušení od 10. srpna loňského roku. Kvůli výměně paliva ho operátoři plánovaně odstaví tento pátek. Do té doby bude každý den jeho výkon klesat o necelé procento. Když je reaktor na nižším výkonu, lze podle mluvčího získat další energii z použitých palivových souborů, a tím je co nejefektivněji využít.

V druhé polovině května skončila v Temelíně odstávka prvního bloku, kdy energetici vyměnili 42 ze 163 palivových souborů, zkontrolovali i tlakovou nádobu reaktoru. První blok funguje na plný výkon.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 6,5 TWh.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.