logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Autokalibrace čidel CO2

Prostorová a kanálová čidla CO2 pro použití v systémech řízení budov jsou dnes prakticky bez výjimky osazena měřicími prvky, které pracují na principu NDIR (Nondispersive Infrared).

Prostorová a kanálová čidla CO2 pro použití v systémech řízení budov jsou dnes prakticky bez výjimky osazena měřicími prvky, které pracují na principu NDIR (Nondispersive Infrared). Měří rozptyl infračerveného světla, ke kterému dochází na molekulách CO2 v měřicí komůrce. Hlavní součásti měřicího prvku jsou tyto:

  • infračervená dioda
  • měřicí komůrka
  • filtr, který odstraní všechny vlnové délky kromě té, která je pohlcována molekulami CO2
  • detektor IR záření
  • vyhodnocovací elektronika

Výstupem bývá analogový signál (obvykle v podobě PWM) nebo jednoduchý komunikační protokol, který periodicky poskytuje naměřenou hodnotu přímo v ppm (parts per million) CO2. Připomeňme, že venkovní vzduch obsahuje cca. 400 ppm CO2, pod tuto hodnotu by tedy naměřená koncentrace v místnosti neměla nikdy klesnout. Při běžném provozu koncentrace stoupá na 1000 až 1500 ppm, ve velmi vydýchaném vzduchu můžeme naměřit 4000 ppm i více. Běžně používaná čidla tedy mají rozsah 0…2000 ppm nebo 0…5000 ppm, někdy přepínatelný. Výstupní signál z měřicího prvku je pak dále zpracováván a převáděn na výstupní signál čidla, zpravidla 0…10 V, 4…20 mA nebo komunikační sběrnici.

Pokračování článku najdete zde
Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.