logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stavbaři požadují přesun pracovníků mezi ČR a SR bez karantény

© pholidito - Fotolia.com
© pholidito - Fotolia.com

U strategických infrastrukturních staveb, kde jsou potřeba specifičtí odborníci, by měly vlády Česka a Slovenska umožnit pracovníkům přesun mezi zeměmi bez povinné karantény.

Reklama

Bez opatření nebude možné udržet nepřetržitý provoz na těchto stavbách. V otevřeném dopise to společně požadují prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Jiří Nouza a prezident Zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik.

"U strategických staveb dopravní, vodní a energetické infrastruktury a případně dalších strategických staveb, kde je potřeba velmi specifické odborníky, je třeba umožnit vstup a vycestování pracovníků i bez povinné karantény," uvádí se v prohlášení. Zaměstnavatel se zaváže zajistit u těchto pracovníků dodržování zpřísněných podmínek pro volný pohyb i mimo pracoviště.

U ostatních staveb oba prezidenti žádají umožnit vstup stavebních pracovníků na území obou států tak, aby případná karanténa byla nařízena vždy pouze v jedné zemi. Při vyjednávání a nastavování podmínek jsou oba svazy připraveny poskytnout veškerou součinnost s cílem zajistit, aby stavební společnosti mohly nadále pokračovat v činnosti.

"Tím, že stavíme, podporujeme úsilí obou vlád o zachování bazální ekonomiky obou zemí včetně zaměstnanosti. Při naší práci zároveň dbáme na dodržování doporučených opatření k minimalizaci zdravotních rizik," uvádějí svazy.

Pro další pokračování staveb je podle nich klíčové, aby jejich členové měli přístup k přeshraničním pracovníkům ze sousední země. Český a slovenský stavební trh je mnoho let úzce propojen a počítá se vzájemným sdílením kapacit. "Je obvyklé, že konkrétní specializovaná střediska a zdroje vybudovala stavební společnost na území jedné země s tím, že je bude využívat i na druhém území. Bez možnosti takového sdílení je naše snaha o nepřerušený průběh stavebních prací nadále neudržitelná," uvedly svazy stavebních firem.

Podle Českého statistického úřadu loni české stavebnictví meziročně vzrostlo o 2,7 procenta. Předloni růst činil 9,2 procenta a byl nejvyšší od roku 2003. Za letošní leden a únor stavebnictví meziročně stouplo v souhrnu o 5,6 procenta. Podle analytiků byl růst způsoben hlavně teplým počasím, které umožňovalo pracovat venku. Opatření proti šíření koronaviru se do výsledků ještě nepromítla. Analytici očekávají, že stavebnictví by mohlo být tahounem růstu ekonomiky ze současné krize.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.