logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Čína poprvé od 2016 zvýšila plány na stavbu uhelných elektráren


© Fotolia.com

Čína loni oznámila, že má v plánu postavit uhelné elektrárny o kapacitě 106,2 gigawattu (GW), což je o 46 procent více než v předchozím roce.

Reklama

Kapacita plánovaných elektráren loni stoupla poprvé od roku 2016, kdy Peking zavedl omezení na nové uhelné elektrárny. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na studii čtyř mezinárodních ekologických skupin.

Další nárůst kapacit uhelných elektráren přichází poté, co v roce 2018 se dostala do pokročilé fáze výstavby řada nových uhelných elektráren. Mezi roky 2016 až 2019 byla pozastavena výstavba elektráren o kapacitě 83,6 GW, avšak u 85 procent z nich byla výstavba opět obnovena, převážně v roce 2018, uvádí se ve zprávě organizací Global Energy Monitor (GEM), Greenpeace International, Sierra Club a Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu.

Nově instalovaná kapacita uhelných elektráren v Číně loni činila 43,8 GW. Na globální nově instalované kapacitě uhelných elektráren tak měla Čína téměř dvoutřetinový podíl. Čína současně loni odstavila starší uhelné elektrárny o kapacitě sedm GW, takže po očištění o odstavené se kapacita uhelných elektráren zvýšila o 36,8 GW. To je mnohem více, než odhadovala Čínská rada pro elektřinu, podle které měla stoupnout o 28,9 GW.

Zpráva však také uvádí, že zvýšení kapacity uhelných elektráren v Číně nemusí nutně znamenat zvýšení využití elektřiny z uhlí a emisí skleníkových plynů. Čínská vláda loni zařadila 40 procent z nově dokončených uhelných elektráren do nouzového záložního stavu, aby omezila jejich využití. V prosinci také Čína uvedla, že do konce roku 2021 sníží celkovou kapacitu uhelných elektráren o 25 až 33 procent.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.