logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak správně vypočítat průtok vzduchu a vybrat ventilátor

Průtok vzduchu je technický údaj u ventilátorů. Značí, jaké množství vzduchu bude dopraveno ventilátorem za daný čas. Jednotkou jsou m3/hod, případně metry krychlové za minutu (m3/min).

Na co se soustředit při výběru ventilátoru

Klíčovou vlastností pro výběr nejvhodnějšího a co nejvíce účinného ventilátoru je průtok vzduchu. V ideálním případě by hodnota měla být taková, aby bylo možné vzduch odvětrat alespoň 2-3x za hodinu. Pro místnosti s větším počtem lidí je samozřejmě lepší ještě výkonnější ventilátor. Dalším důležitým parametrem je průměr. Zde záleží i na tom, jestli je otvor pro ventilátor již připravený, nebo se teprve bude vytvářet.

V druhém případě jde o lepší výchozí pozici, kdy je možné naplno přizpůsobit chystaný průměr ventilátoru potřebám v dané místnosti. Při výpočtu hraje roli velikost a typ místnosti, místo montáže ventilátoru, počet lidí v místnosti a na to, jak rychle má být vzduch odsáván a tím pádem odvětráván. Hlavním parametrem je tedy opět průtok vzduchu, ale přidává se průměr ventilátoru, kdy je obecně možné říci, že větší průměr dokáže dopravit vzduch na delší vzdálenost, což ale závisí i na výkonu.

Usnadněte si výpočet online kalkulačkou

Pro usnadnění výběru správného ventilátoru o dostatečné efektivitě pro použití ve vybrané místnosti využijte kalkulačku.

Praktický výpočet ventilátoru pracuje s klíčovými parametry, jako jsou rozměry a typ místnosti. Výsledkem je doporučený průtok vzduchu ventilátorem a rovnou výběr vhodných produktů splňujících tyto nároky.


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.