logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dispečeři společnosti ČEZ Distribuce celý týden nesmí domů


Ilustrační foto © Adobe Stock

Zaměstnanci dispečinku společnosti ČEZ Distribuce z energetické skupiny ČEZ nově pracují v týdenních cyklech, jsou ubytováni v budově dispečinku a izolováni od okolního světa.

Reklama

Firma se je tak snaží ochránit před nákazou novým koronavirem. Dispečeři tak celý týden neuvidí rodiny, po týdnu je vystřídají další směny. ČTK to dnes řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Takzvaný projekt Maják podle něj firma spustila o uplynulém víkendu.

"Zhoršující se epidemiologická situace v ČR nás nutí přijmout nezbytná opatření k zachování řízení a chodu distribuční soustavy, která je klíčovým prvkem kritické infrastruktury státu. Elektřina je základ, bez ní se neobejdou nemocnice, prodejny potravin, spojení, nic. Dodávku elektřiny musíme zabezpečit za každé situace, jsme na to zvyklí a děláme proto naprosto vše. Proto jsme spustili projekt Maják," uvedl dnes Beneš.

ČEZ Distribuce má tři dispečerská pracoviště v různých lokalitách, která jsou podle firmy vzájemně zastupitelná. Všechna jsou vybavena trvanlivými potravinami podle požadované nutriční hodnoty na 14 dní, balenou vodou a kuchyněmi. "Dále máme zřízena i další nouzová provizorní pracoviště, kam by šel dispečink přesunout v případě jakýchkoliv dalších mimořádných stavech," doplnil mluvčí firmy Ladislav Kříž. Počet dispečerů, kterých se současné opatření týká, neuvedl.

Dispečerům je podle něj před nástupem do izolace měřena tělesná teplota vedoucími oddělení, během izolace bude tělesná teplota měřena před každou směnou vedoucím směny. "Střídání směn v rámci týdenní izolace bude bez vzájemného kontaktu mezi směnami v rámci každého dispečinku. Před nástupem a při střídání směn po uplynutí sedmi dní bude provedena celková dezinfekce pracovišť. K zamezení šíření infekce došlo i k fyzickému rozdělení pracovišť - každý dispečer disponuje "vlastním" pracovištěm, které nebude sdíleno," řekl Kříž. U všech dispečerů je pravidelně ověřována psychická způsobilost interním psychologem.

Opatření podle Kříže ČEZ přijímá také na svých elektrárnách. "Na vstupech do objektů měříme teplotu zaměstnanců. Na jaderných elektrárnách jsme od pátku přešli na dvanáctihodinové směny, snižujeme počet směn u vybraných profesí ze šesti na čtyři a maximálně izolujeme pracovníky blokových dozoren od okolí. To nám umožní ponechat vždy dvě směny izolované doma od elektrárny a kolegů. Toto opatření samozřejmě nemusí být konečné. Máme připraveny plány na další posílení izolace elektráren od okolí, které jsme schopni aktivovat v řádu hodin," dodal Kříž.

V Česku bylo k dnešnímu ránu 1165 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19. Během neděle přibylo 114 nových případů a první pacient s nemocí COVID-19 zemřel. Naopak šest pacientů se už vyléčilo. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu a cestování a další nebývale restriktivní opatření, která mají zabránit šíření nákazy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.