logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vodní elektrárna Kořensko loni vyrobila 2300 MWh elektřiny


Ilustrační foto © Fotolia.com

Vodní elektrárna Kořensko vyrobila loni 2300 megawatthodin (MWh) elektřiny. Elektrárna na levém břehu Vltavy využívá vodu, kterou Temelín vrací do Vltavy.

Reklama

Loňská výroba vodní elektrárny Kořensko by vystačila na roční spotřebu asi 600 domácností. Kořensko svým provozem ročně ušetří téměř 2000 tun oxidu uhličitého. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Než elektrárna v Kořensku vypustí vodu zpět do Vltavy, dokáže díky ní roztočit Peltonovu turbínu, s jejíž pomocí vyrábí elektřinu. Její instalovaný výkon je až jeden megawatt elektrický.

Vltava je pro Temelín důležitá. Do areálu jaderné elektrárny ji dopravují čerpadla z čerpací stanice Hněvkovice, o pár kilometrů dál ji do koryta Vltavy Temelín vrací.

"Před vypuštěním musí voda splnit přísné ekologické limity. Svým způsobem elektrárna funguje i jako čistička vody. Na elektrárně totiž vodu zbavujeme nečistot. Energetické využití 'odpadní' vody pak zvyšuje efektivitu celého výrobního cyklu," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany ušetřily loni v meziročním srovnání 2,3 milionu metrů krychlových surové vody. Spotřebovaly jí loni 93,9 milionu metrů krychlových.

Jak uvedl ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek, recyklace vody a její úspory jsou důležité; Dukovany i Temelín zavádějí opatření, jak s ní co nejefektivněji nakládat. "V Temelíně přinesou takový efekt nové separátory, které instalujeme postupně na oba bloky letos a příští rok," řekl Zronek.

Vodní elektrárna Kořensko vyrobila od roku 1999, kdy ji ČEZ spustil, 36.286 MWh elektřiny a díky ní šlo do ovzduší o 30.000 tun oxidu uhličitého méně. Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 3,7 TWh.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.