logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČEZ loni zvýšil zisk, firma zvažuje účast v aukci kmitočtů 5G


© Fotolia.com

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ loni meziročně stoupl o 38 procent na 14,5 miliardy korun. Firmě pomohl hlavně růst cen elektřiny a také obchod s komoditami.

Reklama

Tržby společnosti vzrostly o 12 procent na 206,2 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které dnes firma zveřejnila. Členové vedení společnosti dále uvedli, že ČEZ zvažuje účast v připravované aukci kmitočtů pro mobilní sítě 5G a že firma plánuje do konce roku prodat převážnou část svých rumunských aktiv.

"Dařilo se nám zejména v oblasti obchodování s komoditami. Obchodní výsledek tradingu v roce 2019 dosáhl téměř pět miliard korun," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Navzdory výraznému poklesu velkoobchodních cen na burzách v posledním loňském čtvrtletí předpokládá firma letos další růst zisku. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy čeká na úrovni 21 až 23 miliard korun a provozní zisk EBITDA 63 až 65 miliard korun. Loni čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl 18,9 miliardy Kč, EBITDA byla 60,2 miliardy korun.

Analytici míní, že ČEZ pomohly k dobrým výsledkům za loňský rok především rostoucí ceny elektřiny. Dalšími pozitivními faktory byly domácí prodeje, aktivity v Polsku a Německu nebo vyšší produkce v elektrárně Počerady. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy je předpoklad, že hospodářské výsledky porostou i nadále. "Ovšem pokud by se svět letos kvůli koronaviru dostal do recese typu té z roku 2009, projeví se to výraznějším zhoršením výsledku hospodaření ČEZ v porovnání s nyní stále předpokládaným trendově růstovým vývojem," dodal.

Místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani při dnešní on-line tiskové konferenci uvedl, že ČEZ zvažuje účast v připravované aukci kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Firma se podle něj rozhodne podle přesných pravidel aukce. "My dneska s počtem 125.000 SIM karet na jedné straně a na druhé straně s čím dál tím větším propojováním energetiky a telekomunikací, optických sítí a tak dále, tak v tuto chvíli sledujeme připravovanou aukci. Podle jejích přesných pravidel se budeme rozhodovat, jestli do ní vstoupíme, nebo ne. Ale zvažujeme to," řekl Cyrani.

Aukce se podle dřívějších vyjádření pravděpodobně zúčastní stávající mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, zájem avizovala i firma Nordic Telecom. Hovořilo se také o zájmu Sazka Mobilu. Zahájení výběrového řízení Český telekomunikační úřad předpokládá v průběhu června.

Beneš dnes dále uvedl, že ČEZ počítá s tím, že do konce letošního roku prodá převážnou část svých rumunských aktiv. Cyrani doplnil, že z 19 nezávazných nabídek vybrala společnost do dalšího kola devět. ČEZ podle dřívějších informací zvažuje v Rumunsku prodej sedmi firem, nechá si pouze společnosti, které se zabývají aktivitami v moderních energetických službách (ESCO), a část obchodu (tradingu). Firma do možného prodeje zařadila společnosti Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power a CEZ Romania.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.