logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČR hrozí, že bude platit solárníkům miliardy


© Fotolia.com

České republice velmi reálně hrozí, že bude muset solárním investorům zaplatit miliardy korun.

Reklama

Na svém twitterovém účtu to uvedl byznysový web MotejlekSkocdopole.com. Švýcarský nejvyšší soud podle něj zamítl odvolání českého ministerstva financí z konce roku 2017. Podle ministerstva financí rozhodne o výsledku arbitráže až verdikt rozhodčího tribunálu.

"Ministerstvu financí bylo dosud doručeno pouze samotné rozhodnutí švýcarského nejvyššího soudu, nikoliv však jeho písemné odůvodnění, proto jej v tuto chvíli nemůže podrobněji komentovat," sdělil ČTK Jakub Vintrlík z tiskového oddělení resortu.

"Toto rozhodnutí je v každém případě procesní nikoliv meritorní, týká se pouze příslušnosti rozhodčího tribunálu. O výsledku arbitráže rozhodne až verdikt právě tohoto tribunálu. Ten zatím nepadl. Teprve tento verdikt určí zda, a pokud ano, tak v jaké výši bude ČR nucena hradit žalobci žalovanou částku," dodal.

Loni v květnu ministerstvo financí uvedlo, že Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. ČR tak zvítězila už v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti ní byly zahájeny, dodalo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.