logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Není LED trubice jako LED trubice - aneb na co si dát pozor při výběru

Jak se orientovat v džungli led trubic, jak poznat kvalitní zboží a jakým "rohlíkem" vás může dodavatel "opít"? Standardy, hodnoty světelného toku, záruka vs.životnost, certifikace vs.označení CE atd.

Reklama

LED trubice T8/G13 by měla splňovat ČSN EN 62776 - v tuto chvíli jediný standard, který zajistí základní předpoklady kvalitního produktu, bezpečnosti a nahraditelnosti.

Světelný tok je velmi důležitý parametr, který říká kolik světla z led trubice dostanete. U led zdrojů postačí nižší světelný tok, než jsme byli zvyklí u klasických zářivek. Nižší světelný tok má však svoje hranice. Pokud si chcete pořídit náhradu zářivek 1:1 alespoň, co se svítivosti týče, měla by led trubice splňovat minimálně následující hodnoty:

Tabulka minimálních hodnot světelného toku pro led trubice nahrazující tradiční zářivky 1:1
  • pro náhradu zářivky 150 cm by měl být světelný tok minimálně 3000 lm
  • 120 cm minimálně 2400 lm
  • 60 cm minimálně 1200 lm

LED trubice s nižšími hodnotami se již nedají považovat za rovnocennou náhradu.

Délka záruky se nesmí blížit hranici životnosti – Záruka by měla být obdobím bezporuchového provozu, proto by se neměla její hodnota přibližovat deklarované provozní životnosti. Neboť provozní životnost (pokud není uvedeno jinak, udávaná jako L70B50) reflektuje dobu po kterou je světelný tok vyšší nebo roven 70 procentům u 50 procent výrobků. Z tohoto důvodu již je u výrobků s provozní životností 50 000 hodin pokládána záruka 5 let (43 800 hodin) za neseriózní.

Vyžadujte certifikace třetích stran jako např. IECEE CB a ENEC, TUV apod. To jsou certifikáty bezpečnosti výrobků. Každý rok jsou produkty, výroba a také materiály kontrolovány třetí stranou. Certifikát tak kontinuálně prokazuje stabilní kvalitu a parametry produktu. Je silným důkazem toho, že je výrobek bezpečný a splňuje nejpřísnější kritéria kvality a bezpečnosti.

Označení CE nestačí a Prohlášení o shodě není dostatečnou garancí – je důležité vědět, že označení CE nenaznačuje, že výrobky byly schváleny Evropskou unií nebo jiným orgánem jako bezpečné. Označení CE představuje pouze prohlášení samotného výrobce nebo dovozce, že výrobek byl posouzen a splňuje základní požadavky příslušných evropských směrnic. Každý subjekt posuzuje shodu a vydává prohlášení sám, je tudíž bez záruky, že produkt splňuje všechny zákonné normy.

Pokračování článku na www.led4industry.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.