logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Maďarsko je připraveno dojednat novou dohodu s Gazpromem


© Fotolia.com

Dnes to podle agentury Reuters řekl v Budapešti po setkání s vedením ruského státního ropného gigantu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Reklama

Maďarsko je připraveno vyjednat s Gazpromem novou dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu. Současná dohoda má vypršet v roce 2020.

Maďarsko získává většinu plynu prostřednictvím plynovodu vedoucího přes území Ukrajiny. Ročně země spotřebuje zhruba deset miliard kubíků plynu. Zásoby na nadcházející zimu už jsou naplněné.

Současná smlouva s Ukrajinou a se státy, ke kterým se plyn dopravuje přes její území, vyprší 31. prosince. Podpis nové dohody komplikují rozhodčí řízení a ruská anexe Krymského poloostrova. Szijjártó Reuters v říjnu řekl, že by měl být co nejdříve postaven plynovod TurkStream, kterým má proudit zemní plyn z Ruska do jižní a východní Evropy přes Černé moře a Turecko. Maďarsko by se na něj rádo napojilo.

Nynější předseda maďarské pravicově-konzervativní vlády Viktor Orbán se od svého nástupu do funkce v roce 2010 snaží pěstovat s Ruskem pragmatické vztahy. Energetika je klíčovým odvětvím spolupráce Moskvy a Budapešti.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.