logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Boskovice odstaví čtyři kotelny, zřídí novou za 24 mil. Kč


© Fotolia.com

Boskovice na Blanensku v systému zásobování teplem odstaví čtyři zastaralé kotelny a zřídí novou, na kterou napojí i další městské budovy.

Reklama

Výše investice je odhadnuta na 24,4 milionu korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl jednatel městské firmy Služby Boskovice Milan Strya.

Společnost chce zřídit novou kotelnu na základní škole v Sušilově ulici. Vzhledem k tomu, že na škole už jsou fotovoltaické panely, pořídí takzvanou kogenerační jednotku, což je zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. Na kotelnu pak napojí i další budovy, které jsou ve vlastnictví města. Půjde o městské lázně, saunu, základní školu na náměstí 9. května a budovu městského úřadu tamtéž.

"Důvodem této investiční akce je, že se zpřísnily emisní limity a město by muselo investovat do čtyř kotelen, které z tohoto pohledu nevyhovují," uvedl. Doplnil, že oprava kotelen by si sice vyžádala asi osm milionů korun, což je méně, než kolik bude stát nový projekt, z dlouhodobého hlediska je však podle něj nová kogenerační jednotka výhodnější. I díky tomu, že rozvádět z ní se bude nejen teplo, ale i elektřina.

Z celkové investice půjde 5,8 milionu korun ze dvou dotací ministerstva průmyslu a obchodu. Společnost si chce na financování akce vzít úvěr.

Vyhlášení soutěže na zhotovitele je v plánu začátkem roku 2020, se stavebními pracemi by se mělo začít před létem. Přípojky na školu povedou především zelenými plochami, které tak budou v daných místech rozkopané. Od září by měl být systém ve zkušebním provozu, od roku 2021 v plném. Čtyři dotčené kotelny společnost odstaví.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.