logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Útoky na rafinerie v Saúdské Arábii vedly ke skokovému zvýšení cen ropy


© Fotolia.com

Dvě saúdskoarabské ropné rafinerie se v sobotu staly terčem útoku bezpilotních letounů. Tamní produkce klesla následkem poškození na polovinu, v celosvětovém měřítku to znamená snížení těžby o 5 %.

Reklama

Zasaženy byly rafinerie Abkajk a Churajs. V případě Abkajku se jedná o nejvýznamnější provoz saúdské státní ropné společnosti Saudi Aramco, který na trh dodával 7 milionů barelů ropy denně. Při útoku nikdo nebyl zraněn, ceny ropy Brent však v pondělí skokově vzrostly na rekordní úroveň (aktuální cenu ropy Brent lze sledovat například zde).

V tuto chvíli není známé, kdo a z jakého důvodu na saúdské rafinerie zaútočil. K útoku se přihlásila skupina jemenských povstalců Húsiů, americký ministr zahraničí Mike Pompeo pak hned v sobotu obvinil z útoků Írán. Húsiové sice bojují v Jemenu na stejné straně jako Írán, samotný Írán však jakoukoli souvislost s útoky popírá.

V reakci na útoky cena ropy Brent v pondělí ráno vyskočila o 20 % na cenu přes 71 dolarů za barel. Portál Oilprice.com uvádí, že se jedná o největší skok za posledních 28 let. Během pondělka se cena dále pohybuje mezi 66 a 67 dolary za barel, což znamená nárůst o 10 % oproti hodnotám před víkendem.

Přesný rozsah škod zatím není znám, podle prvních informací obnova těžby v zasažených rafineriích může trvat několik měsíců. Výpadek jsou připraveny vykrýt ze strategických zásob jak USA, tak Mezinárodní energetická agentura a případně i další členové OPEC. Krátkodobý výpadek by tak nemusel mít na ceny ropy zásadní dopady.

Bude-li výpadek trvat delší dobu, případně budou-li se útoky opakovat, lze očekávat, že se nejistota na trhu promítne do rostoucích cen ropy dlouhodobě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.