logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jaký je odhad pro ceny elektřiny na podzim?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií, odpovídal na otázky Finance.cz. Trh se určitě kultivuje díky společnostem, které již mají solidní nabídky a nemusí nikoho držet pod hrozbou pokut.

Reklama

Finance.cz: Kam se posouvají ceny elektřiny na burzách? Jak to odhadujete na podzim? Bude se zlevňovat, nebo zdražovat?

Ing. Jan Schindler: V současné době jsou ceny elektřiny na trhu stabilní, ani neklesají ani nestoupají. Předpokládám, že tento stav zůstane i na podzim. Pokud by měl nastat pohyb cen, tak by se podle mne mělo spíše zdražovat.

Finance.cz: Co vše se promítá do ceny elektřiny?

Ing. Jan Schindler: Na výši velkoobchodních cen mají vliv spekulace na burze, cena uhlí, cena emisních povolenek a hlavně otázky kolem nedostatku energie v následujících letech spojených s ukončením činnosti jaderných a uhelných elektráren v Německu. Pro domácnosti u nás pak rozhodujícími faktory jsou konkurence na trhu a kurz koruny vůči euru.

Finance.cz: Dodavatelé se prý domluvili a vymezili se vůči šmejdům. Jak toto vnímáte? Pomůže to? A kultivuje se energetický trh?

Ing. Jan Schindler: Osobně tuto věc vnímám velmi negativně, domnívám se, že se jedná o podvod na spotřebitele, kdy se jen části spotřebitelů zlepší postavení. Důležitá je smlouva na dobu neurčitou po vypršení závazku, licence ERÚ neudělovat podnikatelům, kteří již zkrachovali, rychlá změna dodavatele. Proti šmejdům iniciativa určitě pomůže, ale jde o celý trh, ne jen o velmi malý segment trhu.
Trh se určitě kultivuje díky společnostem, které již mají solidní nabídky, nemusí nikoho držet pod hrozbou pokut a přesto jim lidi neutíkají. Takových společností je čím dál tím víc.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.