logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Slovenský Transpetrol potvrdil obnovení dodávek ropovodem Družba


© Fotolia.com

Slovenský přepravce ropy Transpetrol ve středu obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně firmy Ivana Koláriková Havranová.

Reklama

Dodávky suroviny Slovensko a další země přerušily v dubnu kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu v ropě, který může poškodit rafinerie. Mluvčí Transpetrolu odpoledne doplnila, že podnik zajišťuje přepravu ropy pro své odběratele ve standardním režimu v požadovaném množství a kvalitě.

Ropovod Družba vede z východních oblastí evropské části Ruska do Běloruska, kde se rozděluje na dvě větve - severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Agentura Reuters uvedla, že ropa začala ve středu ropovodem na Slovensko znovu proudit v 18:00 SELČ. Do České republiky se ropa ale zatím nedostala.

"Ropovod Družba na našem území zatím nebyl zprovozněn," uvedla mluvčí společnosti Mero Radomíra Doležalová. "Stále platí, že do České republiky by měla být přeprava obnovena do konce měsíce," dodala.

Transpetrol a bratislavská rafinerie Slovnaft ve společném prohlášení ve středu uvedly, že ukrajinský provozovatel ropovodu Ukrtransnafta a maďarská ropná společnost MOL potvrdily vyhovující kvalitu ropy směřující na slovensko-ukrajinskou hranici. Slovnaft patří do skupiny MOL.

Slovnaft krátce po dubnovém zastavení dovozu ruské ropy na Slovensko zahájil dříve naplánované revize zařízení, během kterých podnik zpracovává méně ropy. Rafinerie se proto předzásobila ropnými produkty.

Dnes se sejdou místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak a jeho běloruský kolega Ihar Ljašenka. O problému kontaminované ropy spolu budou jednat před páteční schůzkou obou premiérů věnovanou tomuto tématu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes navrhl Kazachstánu, aby začal jednat s Minskem o možných dodávkách ropy do Běloruska. Jeho země chce diverzifikovat dodávky ropy pro své rafinerie, řekl podle agentury Belta. Kazašský velvyslanec v Bělorusku řekl, že jeho země by byla ochotna ropu do Běloruska dodávat, je však nutné dohodnout se s Ruskem, přes jehož území by ropa tekla.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.