logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Perry předpokládá sankce za Nord Stream 2 brzy, Kreml se nebojí


© Fotolia.com

Schválení amerického zákona, který obsahuje restrikce vůči firmám a osobám podílejícím se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2, lze čekat v brzké budoucnosti.

Reklama

Podle agentury Reuters to dnes v Kyjevě řekl ministr energetiky USA Rick Perry. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina dal ale v reakci najevo, že tento krok Washingtonu Kremlu velké starosti nedělá.

Projekt plynovodu Nord Stream 2, vedoucího z Ruska do Německa po dně Baltského moře, se setkal se silnou kritikou Spojených států a části evropských zemí. Důvodem je obava, že se tak zvýší závislost Evropské unie, pokud jde o plyn, na Rusku.

"Opozice vůči plynovodu Nord Stream 2 je ve Spojených státech stále živá a silná," řekl Perry na tiskové konferenci v ukrajinské metropoli, kam přijel na inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Senát Spojených států návrh zákona schválí, Sněmovna reprezentantů ho potvrdí a pak ho dostane prezident, který to podepíše, a budou sankce za Nord Stream 2," prohlásil přesvědčivě ministr.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na Perryho slova řekl, že Kreml je přesvědčený o tom, že stavba plynovodu bude dokončena bez ohledu na možné restrikce Spojených států. Poukázal mimo jiné na skutečnost, že se jedná o mezinárodní projekt, který je už z nemalé části realizován.

"Je to mezinárodní projekt, kterého se účastní celá skupina mocných mezinárodních gigantických společností. Projekt je už z velké části realizován, zajištěno je z velké části financování, dost rychle se postupuje," vysvětlil Peskov přesvědčení o tom, že stavba bude dokončena přes případné sankce USA. Plynovod má být hotov do konce letošního roku.

Perrym zmíněný návrh zákona předložili v úterý společně republikánský senátor Ted Cruz a jeho demokratická kolegyně Jeanne Shaheenová. "Nord Stream 2 ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy a národní bezpečnost Ameriky," zdůvodnil tento legislativní počin Cruz. "Spojené státy zkrátka nemohou dovolit Rusku ovládnout energetickou budoucnost Evropy," dodal.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.