logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vypouštění odpadních vod do vod podzemních - metodický pokyn MŽP

Stará studna, ilustrační obrázek, foto redakce
Stará studna, ilustrační obrázek, foto redakce

Metodický pokyn odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí k vypouštění odpadních vod do vod podzemních.

Reklama

Metodický pokyn se vztahuje k nařízení vlády č. 416/2010 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních.

Metodický pokyn byl připraven Ministerstvem životního prostředí a dalšími odbornými subjekty jako podpora při řešení nověvzniklých požadavků § 38 vodního zákona a nařízení. Metodický pokyn je kromě vysvětlujících informací k jednotlivým ustanovením nařízení doplněn také částí týkající se povinného obsahu vyjádření osoby s odbornou způsobilostí, které je pro povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních nezbytným podkladem.

Co se rozumí vypouštěním odpadních vod do vod podzemních?

(Spíše než pojem „vypouštění“ by však bylo vhodné v těchto případech používat termín „zavádění do vod podzemních“.)
Přímé vypouštění

Přímým vypouštěním se rozumí vypouštění na/do hladiny podzemních vod bez předchozí filtrace přes půdní nebo horninové prostředí. Takové vypouštění si lze představit jako hadici vyvedenou přímo do studny či vrtu. Voda ve studni je tak okamžitě znečištěna látkami, které jsou v odpadních vodách obsaženy.
Výjimku, kdy je přímé vypouštění do vod podzemních považováno za prospěšné, jsou případy, kdy jsou velmi silně znečištěné podzemní vody odčerpány, vyčištěny a znovu vypouštěny přímo do vrtu [srov. § 8 odst. 1 písm. e) vodního zákona]. Znečištěné podzemní vody se tak ředí s vodami vyčištěnými a koncentrace znečišťujících látek v podzemních vodách se snižuje. Jiné přímé vypouštění odpadních vod do vod podzemních je vodním zákonem zakázáno.

Nepřímé vypouštění

Nepřímé vypouštění do vod podzemních je vypouštění, kdy odpadní voda protéká skrze půdní nebo horninové prostředí do podzemních vod. Toto půdní nebo horninové prostředí se může ve svých vlastnostech značně lišit. Zásadní a důležitou charakteristikou jsou zejména propustnost prostředí a úroveň hladiny podzemních vod.
Odpadní voda a látky v ní obsažené mohou jakost podzemních vod významně ovlivnit a náprava je často nemožná nebo finančně a časově náročná. Osoba s odbornou způsobilostí posoudí, zda je daná lokalita vhodná k takovému vypouštění či nikoliv.
V rámci předběžné opatrnosti se předpokládá, že vypouštěním odpadních vod do půdních nebo horninových vrstev dochází vždy k jejich průsaku do vod podzemních. Případný opak je třeba doložit vyjádřením osoby s odbornou způsobilostí.

Metodický pokyn k vypouštění odpadních vod do vod podzemních

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.