logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Křetínského EPH kupuje dvě severoirské elektrárny


© Fotolia.com

Uzavření obchodu EPH podle mluvčího očekává v létě, musí ho schválit evropské antimonopolní úřady.

Reklama

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského prostřednictvím britské dceřiné firmy EP UK Investments kupuje v Severním Irsku plynovou elektrárnu Ballylumford, uhelnou elektrárnu Kilroot a bateriové úložiště elektrické energie. ČTK to dnes sdělil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu transakce, kde prodávající je společnost AES Corporation, ale neuvedl.

Firma EP UK Investments by měla získat od společnosti AES, která má sídlo v americké Virginii, veškerá její severoirská aktiva s celkovou instalovanou kapacitou 1,4 gigawattu (GW). Pro Křetínského holding to podle Častvaje bude první akvizice na energetickém trhu v Severním Irsku.

"Akvizici portfolia AES považujeme za významný krok v realizaci naší strategie zvyšování výrobní kapacity na vybraných evropských trzích. Tyto elektrárny mají pro Severní Irsko strategický význam," uvedl místopředseda představenstva společností EPH a EP Power Europe Jan Špringl.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EPIF a EP Power Europe. Společnost EP Infrastructure (EPIF) ve struktuře EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. Většinovým vlastníkem EPH se předloni stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií.

Do EPIF podle webu firmy vedle majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü patří mimo jiné podíly holdingu ve společnostech Eustream nebo Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu.

Společnost EP Power Europe pak v holdingu zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. O loňských Vánocích EPH jejím prostřednictvím podal závaznou nabídku na koupi veškerých francouzských aktiv německé skupiny Uniper. V létě 2016 EPH ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall.

Čistý zisk EPH v roce 2017 meziročně stoupl o 9,6 procenta na 22,5 miliardy korun, loňské hospodářské výsledky holding dosud nezveřejnil. Údaje za loňský rok ale oznámil EPIF, jehož provozní zisk EBITDA meziročně klesl o 5,6 procenta na 1,43 miliardy eur (36,6 miliardy korun) a konsolidované tržby stagnovaly na 3,1 miliardy eur (79,7 miliardy korun).

Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 59 miliard korun. Podnikatel je mimo jiné spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

ktp mha
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.