logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Skupině innogy se vloni na českém trhu dařilo

Tržby v roce 2018 ve výši 42,5 mld. Kč, zisk po zdanění 9 mld. Kč. Celkové dodávky 27,2 TWh zemního plynu a 2,7 TWh elektrické energie. Investice skupiny vloni přesáhly 4,6 mld. Kč

Reklama

Energetická skupina innogy v loňském roce na českém trhu utržila celkem 42,5 miliardy Kč, potvrdila tak úroveň tržeb z roku 2017. Velmi teplé počasí se však podepsalo na meziročním poklesu prodeje zemního plynu domácnostem a maloodběratelům o 1,9 TWh a snížení zisku po zdanění o 14 % na 9 miliard Kč. Celkem innogy vloni svým zákazníkům dodala 27,2 TWh zemního plynu a 2,7 TWh elektrické energie. Na konci roku 2018 skupina obsluhovala více než 1,6 milionu zákazníků a zaměstnávala 4100 lidí.

„Ve velmi tvrdé konkurenci jako jednička na trhu s plynem úspěšně odoláváme tlaku konkurence a na trhu s elektřinou nadále organicky rosteme. V dalších oblastech jsme investovali do budoucího rozvoje prostřednictvím nákupů. Po úspěšné akvizici CNGvitall máme nyní největší síť CNG plniček jsme opět lídrem trhu. Úspěšně jsme vloni také vstoupili do úplně nového byznysu a chceme rozvíjet aktivity v oblasti optických sítí a poskytování vysokorychlostního internetu,“uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva innogy Česká republika a COO Retail innogy SE.

Z hlediska teplotního průběhu panovalo v loňském roce vůbec nejteplejší počasí od začátku měření v roce 1961. Průměrná teplota byla oproti dlouhodobému průměru vyšší o 1,7 stupně. To samozřejmě negativně ovlivnilo celoroční prodané objemy zemního plynu,“ vysvětlil Thomas Merker, finanční ředitel a místopředseda představenstva innogy Česká republika.

Situaci na energetickém trhu v roce 2018 značně ovlivnil obrat trendu v cenách komodit. Po několika letech, kdy ceny energií klesaly, se vývoj otočil a energie začaly zdražovat. V průběhu roku se velkoobchodní ceny plynu zvedly o 50 % a ceny elektřiny dokonce o 65 %. „V této bezprecedentní situaci se nám přesto podařilo pro zákazníky ceny udržet i v době, kdy konkurence už zdražovala. Velkou část růstu velkoobchodních cen se nám totiž podařilo absorbovat díky naší dlouhodobé nákupní strategii a vhodnému rozložení rizik. K úpravě cen jsme tak přistoupili až v roce 2019 a jako jedni z posledních na trhu,“ řekl Tomáš Varcop, CEO obchodní společnosti innogy Energie.

V loňském roce innogy investovala 4,6 miliardy Kč. Z toho jen na obnovu plynárenské soustavy putovalo 3,1 miliardy Kč s cílem posílit flexibilitu, spolehlivost a bezpečnost dodávek zemního plynu. „V rámci modernizace distribuční sítě jsme v loňském roce dokončili celkem 632 staveb a zrekonstruovali 262 kilometrů plynovodů včetně 50 regulačních stanic,“ shrnul Jan Valenta, CEO společnosti GasNet, která byla v roce 2018 členem skupiny innogy v ČR.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.