logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

EU chce zpět LED svítidla s vyměnitelnými zdroji

Dáváte přednost integrovaným led svítidlům před svítidly s vyměnitelnými led zdroji? Tak zpozorněte. Vaše nová světelná soustava může po poruše rázem vypadat jako, když pejsek s kočičkou dělali dort.

Reklama

EU chce zpět LED svítidla s vyměnitelnými zdroji

Vrátí se zase svítidla s vyměnitelnými standardizovanými zdroji? Podle předloženého návrhu regulativu Evropské komise je tato možnost velmi reálná. Překotný vývoj led svítidel a zdrojů v posledních letech nám nedával možnost predikovat dopady všech možných technických řešení. Nyní je více než jasné, že cesta integrovaných led svítidel nebyla zrovna šťastná, resp. udržitelná.

Pořízením integrovaného led svítidla, vlivem neexistujícího standardu, který by svítidla sjednotil a nedělal z každého takového svítidla "jedinečný kousek", sázíte vše na jednu kartu. Potenciální rizika jsou následující – výrobce přestane vámi implementovaný model svítidla vyrábět nebo výrobce zanikne. Obě varianty mají stejný dopad. Investorovi ve chvíli kdy začnou integrovaná svítidla odcházet, nezbývá než soustavu záplatovat nejpodobnějšími svítidly na trhu, což se projeví v rozdílu ve vzhledu i funkčnosti (rovnoměrnosti osvětlení, barevné teplotě atd.) světelné soustavy. Další možností je celou světelnou soustavu kompletně zrekonstruovat a pořídit svítidla nová. Tedy stará svítidla, která nemusí být nutně za hranicí životnosti, vyhodit do popelnice.

Nový návrh Ecodesignu, který by dle předpokladů mohl vejít v platnost od září roku 2020, by určoval výrobcům dodávat na trh jen svítidla s vyměnitelnými, (doufejme) standardizovanými led zdroji. Doposud je takovým certifikovaným led zdrojem pouze LED trubice. Pro led trubice vešla v platnost roku 2016 norma IEC62776, která stanovuje mechanické i optické vlastnosti zdroje a sjednocuje tak výrobky/výrobce splňující tuto normu napříč trhem. Občas nějaké regulativy produkované evropskou komisí dávají smysl. Co říkáte?

Zdroj: http://luxreview.com/article/2018/04/will-eu-bring-back-lamp-and-luminaires-

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.