logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bulharsko zahájí stavbu plynovodu z Turecka do Srbska


© Fotolia.com

Projekt, který má sloužit převážně pro přepravu ruského plynu, dostal zelenou poté, co tři společnosti včetně ruského Gazpromu podaly závazné nabídky na naplnění kapacity plynárenské sítě.

Reklama

"Máme velmi dobré zprávy. Nabízená kapacita byla rezervována ze 100 procent," uvedla v parlamentu ministryně energetiky Temenužka Petkovová. Díky nabídkám Gazpromu, bulharské státní firmy Bulgargaz a švýcarské MET na 20 let se projekt stal životaschopným a umožnil rozhodnout o investici do potrubí o délce 484 kilometrů, které má tvořit nové rameno plynovodu TurkStream. Náklady na stavbu se odhadují v přepočtu na 1,64 miliardy dolarů (36,78 miliardy Kč).

Nový plynovod povede z bulharsko-turecké hranice přes celé Bulharsko do Srbska. Bulharsko podle dřívější zprávy agentury DPA plánuje napojit svou plynovodní soustavu v roce 2020 na řeckou a srbskou síť. V dlouhodobém horizontu chce tato nejchudší země Evropské unie postavit velkou rozvodnou stanici u Varny v Černém moři. Doufá, že se tak stane plynovým přepravním uzlem v regionu.

TurkStream je součástí plánů Kremlu obejít Ukrajinu, která je nyní hlavní tranzitní oblastí pro přepravu ruského plynu do Evropy, a také posílit ruskou pozici na evropském trhu. Každý ze dvou plynovodů vedoucích z Ruska pod Černým mořem do Turecka bude mít roční kapacitu 15,75 miliardy metrů krychlových. První z nich je určen pro turecký trh.

Analytici se obávají, že ruský Gazprom upevní své dominantní postavení na trhu plynu v jihovýchodní Evropě. Bulharskou spotřebu nyní pokrývá ze sta procent. Gazprom si na chystaném plynovodu rezervoval největší objem, uvedla agentura Reuters.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.