logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Hitachi zmrazila projekt výstavby jaderných reaktorů v Británii


© Fotolia.com

Japonská společnost Hitachi zmrazila projekt výstavby jaderných reaktorů ve Walesu a zastavila i práce na dalším projektu v Oldbury-on-Severn v Anglii za tři biliony jenů (628 miliard Kč).

Reklama

Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení s tím, že je to ekonomicky motivované rozhodnutí soukromého podniku. Podle zdrojů agentury Reuters je na vině kromě rostoucích stavebních nákladů i chaos kolem brexitu, který britské vládě zabránil projektu účinně pomoci.

Japonská firma již od června jednala s britským kabinetem o financování výstavby. Londýn její dceřiné společnosti Horizon Nuclear Power původně nabízel finanční podporu až dva biliony jenů, ale na podmínkách se podle vyjádření vlády nakonec strany nedohodly. Japonská firma dnes upřesnila, že bude v důsledku nucena odepsat výdaje ve výši 300 miliard jenů a dalších 300 miliard jenů jako "mimořádné ztráty".

Jen práce na dvou chystaných reaktorech ve velšském Anglesey měly podle zpravodajského serveru BBC zaměstnat 9000 lidí. Elektrárna s kapacitou 2,9 gigawattu měla stát 20 miliard liber (578 miliard Kč) a s provozem se od plánovaného otevření v polovině příštího desetiletí počítalo na 60 let.

Hitachi dnes uvedla, že Anglesey zůstává "nejlepším místem pro vývoj jádra ve Spojeném království" a že firma "si vyhrazuje možnost se k jeho vývoji vrátit". Že Británie na jadernou energetiku sází i nadále, dnes uvedl i mluvčí britské premiérky Theresy Mayové. Opoziční labouristická poslankyně Rebecca Longová Baileyová kritizovala nejasnosti kolem financování nukleárních projektů v Británii. Již před dvěma měsíci vycouvala z projektu v Moorside společnost Toshiba, připomněla agentura DPA.

Stárnoucí jaderné reaktory v Británii se nyní na dodávkách elektřiny v zemi podílejí více než pětinou. Téměř polovina kapacity však má být odpojena ze sítě do roku 2025. To přimělo vládu k plánování výstavby nových elektráren.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.