logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektrárna Temelín letos přijme téměř 100 zaměstnanců

Pětinu náborů tvoří dlouhodobě absolventi technických oborů středních a vysokých škol.

Reklama

V jižních Čechách má elektrárna 13 partnerských středních škol. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. V elektrárně pracuje 1246 zaměstnanců Skupiny ČEZ.

Průběžně doplňuje elektrárna především pozice operátorů. "Důvodem je hlavně kariérní růst v blokové dozorně nebo přesun na expertní či manažerské pozice do jiných odborných útvarů. Každoročně na tuto pozici přijímáme pět až šest nových absolventů," řekl mluvčí.

Mezi téměř stovkou nových zaměstnanců budou různé profese v provozu, řízení techniky, péči o zařízení nebo IT. "Pro nás je klíčový hlavně dlouhodobý zájem studentů o technické obory. Absolventi tvoří pětinu nových náborů, zbytek jsou odborníci s praxí," řekl Sviták.

Personální potřeby se Temelínu daří vykrývat. Provoz jaderných elektráren znamená podle Svitáka zajistit odborníky během několika generací a přitom každoročně přijmout desítky nových lidí.

"V infocentru máme programy dokonce už pro děti z mateřských škol. Hlavní aktivity začínají besedami na základních školách a odbornými stážemi pro středoškoláky a programy pro vysokoškoláky," řekl mluvčí.

Se studenty je Temelín v kontaktu i během vysokoškolského studia, ti nejlepší mají šanci na roční stipendium téměř 100.000 Kč. Na jihu Čech má elektrárna 13 partnerských středních škol. Těsně spolupracuje s 11 fakultami technických vysokých škol.

V Temelíně pracuje 1246 lidí. Více než polovina jsou vysokoškoláci, 93 procent zaměstnanců má minimálně středoškolské vzdělání. "Fluktuace je velmi nízká, dobrovolné odchody se ročně pohybují v jednotkách lidí, jde přibližně o jedno procento z celkového počtu zaměstnanců," řekl mluvčí.

Nezaměstnanost v jižních Čechách byla loni v prosinci 2,4 procenta. Bez práce bylo 11.060 lidí. V kraji bylo na konci prosince 17.575 volných míst.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil 15,66 TWh elektřiny.

Výši platů zaměstnanců elektrárna nezveřejňuje. ČEZ nesděluje ani průměrnou mzdu ve firmě. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Euro v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63.805 Kč. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v letošním třetím čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 43.260 Kč.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.