logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

OPEC a jeho spojenci sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně


© Fotolia.com

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli na snížení těžby ropy o 1,2 milionu barelů denně, o 20 procent víc, než se očekávalo.

Reklama

Uvedl to íránský ministr ropného průmyslu Bídžan Námdar Zangáne. Ceny ropy dnes kvůli vyhlídkám na snížení dodávek výrazně rostou. Severomořská ropa Brent si kolem 21:00 SEČ připisovala přes dvě procenta a pohybovala se těsně pod 62 dolary za barel.

Samotný kartel OPEC podle ministra sníží těžbu ropy o 800.000 barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 400.000 barelů denně. Rusko přislíbilo, že sníží produkci o 228.000 barelů denně, škrty ale bude provádět postupně.

Představitelé OPEC jednali již od čtvrtka ve Vídni. Dohoda o snížení těžby byla podle agentury Reuters schválena na dnešním setkání kartelu se spojenci. Týká se prvních šesti měsíců příštího roku a sjednané snížení se bude odvíjet od říjnové úrovně těžby. Dohoda bude zhodnocena v dubnu.

OPEC chce prostřednictvím snížení těžby ropy podpořit ceny suroviny a omezit nadbytečné dodávky na trh. Od října, kdy Saúdská Arábie, Rusko a Spojené arabské emiráty zvýšily produkci, aby kompenzovaly nižší export z Íránu, se cena ropy snížila téměř o třetinu.

Proti omezování dodávek ropy se nicméně staví americký prezident Donald Trump, který má obavy z negativních dopadů rostoucích cen pohonných hmot na spotřebitele i podniky.

Trump ve středu vyzval OPEC a jeho spojence, aby dodávky neomezovali. Samotné Spojené státy se na žádných dohodách o omezování těžby ropy nepodílejí, důvodem jsou jejich antimonopolní zákony a roztříštěnost jejich ropného sektoru.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.