logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

SAWER – technologie kultivace pouště

Přeměnit suchou poušť v zelenou krajinu zní v tuto chvíli jako pohádka. Čeští vědci však přišli na to, jak v poušti získat vodu ze vzduchu. Projekt SAWER bude reprezentovat Česko na EXPO 2021.

S.A.W.E.R. SAWER– technologie kultivace pouště

I zdánlivě suchý pouštní vzduch totiž obsahuje vodní páru. Klimatické podmínky pouště ale neumožňují snadné získávání vody ze vzduchu pomocí běžného chladiče, na kterém vodní pára při nízké teplotě zkondenzuje. Toho lze docílit v klimatických podmínkách Evropy, ale ne v neúrodné pouštní oblasti. Zařízení, které dokáže proměnit vyprahlou poušť v zelenou oázu, působí zatím trochu jako sci-fi. Čeští vědci se však přiblížili realitě.

Na systému SAWER (Solar Air Water Energy Resource) se podílejí pražské ČVUT a jeho Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) a Botanický ústav Akademie věd. Technologické jádro národní expozice pro EXPO 2021 v Dubaji je tedy společným projektem ČVUT a Akademie věd ČR, ale do výroby se zapojí i soukromé firmy jako společnost EuroClean s.r.o., která pro SAWER dodala mineralizační jednotku WatiMin, jež upravuje destilovanou vodu na pitnou.

Zařízení se propojila v laboratořích UCEEB v Buštěhradu, kde vědci mobilní verzi systému SAWER testují ve zvláštní komoře, simulující atmosférické podmínky Spojených arabských emirátů. „Úpravna vodu nejprve filtruje a obohacuje o minerály, zejména vápník, hořčík a draslík, čímž vznikne kvalitní a chutná pitná voda dle světových standardů – ale mohli bychom přidat i další prvky a vyrábět vodu doslova na přání. WatiMin vodu za pomoci elektrolýzy, respektive UV záření rovněž dezinfikuje a zbavuje veškerého možného mikrobiologického znečištění,“ vysvětluje Jaromír Šnajdr, ředitel společnosti EuroClean s.r.o.


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.