logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Polsko snižuje nezávislost na ruském plynu, dovážet bude z USA i z Norska


© Fotolia.com

Polská státní energetická společnost PGNiG podepsala dvacetiletou smlouvu na nákup zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA a dohodla se na nákupu podílu v norském plynovém poli Tommeliten Alpha.

Reklama

Hodnota kontraktu zveřejněna nebyla, podle šéfa PGNiG Piotra Woźniaka ale bude firma nakupovat plyn z USA zhruba o 20 procent levněji než v Rusku. V rámci kontraktů s dceřinými společnostmi skupiny Venture Global LNG bude podnik ročně dovážet dva miliony tun LNG. Dodávky budou zahájeny v roce 2022.

Obě strany se na podmínkách dodávek dohodly už letos v červnu. Premiér Mateusz Morawiecki na ceremoniálu u příležitosti podpisu smlouvy prohlásil, že kontrakty podpoří jak nezávislost, tak konkurenceschopnost polského energetického sektoru. Ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski dodal, že dohoda Polsku pomůže diverzifikovat dodávky plynu.

Podmínky kontraktů mezi PNG a Venture Global zveřejněny nebyly, generální ředitel společnosti PGNiG Piotr Woźniak však uvedl, že jsou lepší než podmínky, za kterých Polsko dováží plyn z Ruska. "Kupujeme o 20 procent levněji, než musíme platit našemu dodavateli z východu," citoval ho list Financial Times (FT).

Hlavním dodavatelem polského podniku je v současné době ruský Gazprom. PGNiG s ním má uzavřenou smlouvu do roku 2022, ale nehodlá ji prodloužit. "Od roku 2022 Polsko nebude dovážet ruský plyn, dodávky z východu se zastaví, díkybohu," prohlásil Woźniak. Podle Varšavy ruský gigant vyváží do Polska od roku 1996 deset miliard metrů krychlových plynu ročně, a to za podstatně vyšší cenu, než jakou nabízí jiným evropským dovozcům.

Polsko se snaží snížit závislost na dovozu ruského plynu, který nyní v zemi pokrývá téměř dvě třetiny spotřeby. Hledání nových dodavatelů pak je v souladu s cílem amerického prezidenta Donalda Trumpa podporovat export LNG z USA.

Na pobřeží Baltského moře Polsko vybudovalo terminál u Świnoujście (Svinoústí), první dodávku plynu obdrželo v roce 2015. Očekává se, že se Polsko letos definitivně rozhodne, zda přes Baltské moře položit plynovod k norským nalezištím, což by zemi umožnilo ještě více diverzifikovat dodávky energie.

Jak vyplývá ze sdělení PGNiG, dodávky LNG ze Spojených států mohou být předmětem dalšího obchodování na mezinárodních trzích.

PGNiG se také včera dohodla na koupi podílu v norském plynovém poli Tommeliten Alpha, za který zaplatí 220 milionů dolarů (zhruba pět miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters. PGNiG podíl 42,38 procenta převezme od norské energetické firmy Equinor. Transakce je součástí plánu PGNiG na diverzifikaci dodávek plynu.

Polský podnik se díky transakci stane největším podílníkem v projektu Tommeliten Alpha, ve kterém vlastní podíly také firmy ConocoPhillips, Total a Eni Norge. Zahájení těžby se očekává v roce 2024.

Polsko ročně spotřebuje zhruba 17 miliard krychlových metrů plynu a více než polovinu spotřeby pokrývá dovozem z Ruska. V rámci snahy o snižování závislosti na ruském plynu Polsko zvyšuje dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) a plánuje výstavbu plynovodu z Norska.

"Nejnovější akvizice plynového pole v Norsku má pro nás zvláštní význam," uvedl generální ředitel PGNiG Piotr Woźniak. "Chceme odtud dodávat plyn do Polska přes Dánsko prostřednictvím plánovaného plynovodu Baltic Pipe," dodal.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.