logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ventilační vs. kondenzační sušičky

Sušička prádla funguje na jednoduchém principu. Horký vzduch odpaří přebytečnou vlhkost z prádla a odvede ji z bubnu ven. Podle způsobu odvodu páry se sušičky dělí na ventilační a kondenzační.

Reklama

Pokud zvažujete koupi sušičky, volba mezi ventilační a kondenzační variantou je jen prvním, ale přesto důležitým krokem celého procesu. V tomto článku podrobněji vysvětlíme rozdíly, pokud vás ale výběr sušičky zajímá komplexněji, doporučujeme například obsáhlý článek na téma jak vybrat sušičku z portálu Arecenze.

Ventilační sušičky

Ventilační (odvětrávací) sušičky odvádějí vzduch s párou ven z budovy hadicí. S tím se pojí hlavní nevýhoda těchto sušiček, nutnost stavebních úprav. Právě ta je pravděpodobně příčinou nízké popularity ventilačních sušiček na českém trhu, velkého výběru se u nás zkrátka nedočkáte. Například v USA jsou ale ventilační sušičky oblíbenější než kondenzační modely. Výhodou ventilačních sušiček je úspornější chod a nižší cena oproti kondenzačním modelům, ovšem nové kondenzační sušičky už rozdíly ve spotřebě často stírají.

Kondenzační sušičky

Sušičky s topným tělesem, tepelným čerpadlem, hybridní, všechny tyto typy můžeme obecně označit jako sušičky kondenzační. Jak název napovídá, páry se zbavují pomocí kondenzace (srážení). Ochlazením horkého vzduchu pára zkapalní a odteče do odpadu nebo kondenzační nádržky. Díky tomuto uzavřenému oběhu nepotřebuje sušička vývod páry, a tedy ani zásah do stavby. Nevýhodou je ale vyšší počáteční investice a většinou i vyšší náklady na provoz.

Ventilační vs. kondenzační sušičky
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.