logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V jihočeském městě Písek startuje energetický projekt za více než čtvrt miliardy korun

V jihočeském městě s třiceti tisíci obyvateli se v příštích pěti letech může psát historie. Písek je součástí společenství sedmi evropských měst, které uspělo před Evropskou komisí s ambiciózním projektem +CityxChange, jehož záměrem je decentralizace obchodování s elektrickou energií.

Reklama

Města zapojená do projektu +CityxChange: Trondheim (NO), Limerick (IE), Alba Iulia (RO), Pisek (CZ), Võru (EST), Smolyan (BG) a Sestao (ES)
Města zapojená do projektu +CityxChange: Trondheim (NO), Limerick (IE), Alba Iulia (RO), Pisek (CZ), Võru (EST), Smolyan (BG) a Sestao (ES)

V případě jeho úspěchu by si mohly elektřinu prodávat mezi sebou i jednotlivé domácnosti. Rozpočet revolučního vlajkového evropského Smart City projektu je 30 milionů EUR, což je více než tři čtvrtě miliardy korun. Bude spuštěn 1. ledna 2019.

"Vedle evropských fondů, které významně posouvají rozvoj naší země, je zapojení se do projektů i v programech jako je Horizon 2020 nesmírně důležité. Dokazuje to, že česká města vyhledávají a podporují moderní a inteligentní řešení, aby tak svým občanům nabídla něco více. Hospodaření se zdroji bude čím dále větší výzvou pro lokální i globální prostředí, má přesahy do mnoha oblastí a stává se tak vlastně úkolem pro nás pro všechny. Město Písek se dokázalo zapojit do excelentního evropského projektu, který je stavěn na vtažení samotných občanů do odpovědné správy a využívání zdrojů. Věříme, že tento projekt a další aktivity našich měst budou v tomto ohledu velmi přínosné," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.


Horizon 2020, do něhož byl projekt +CityxChange přihlášen, je zdaleka největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 -2020. Písek je teprve třetím městem České republiky, které se podobně rozsáhlého projektu účastní. V porovnání s Prahou a Brnem je ze všech suverénně nejmenší destinací, oblasti Smart Cities však věnuje velkou pozornost.

Projekt +CityxChange obdrží podporu ve výši 20 milionů EUR z Evropského výzkumného a inovačního programu a dalších 10 milionů EUR vloží do projektu jeho partneři. „Náklady, které v souvislosti s projektem v Písku vzniknou, budou hrazeny stoprocentní dotací, jejíž výše dosahuje přibližně 13 milionů korun" vyčíslil částku náležící Písku místostarosta Josef Knot.

Celou text naleznete v tiskové zprávě "Písek startuje energetický projekt za více než čtvrt miliardy korun" na webu Ministerstva životního prostředí.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.