logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pobaltské státy a Polsko napojí své rozvodné sítě na EU


© Fotolia.com

Představitelé pobaltských zemí a Polska dnes na summitu Evropské unie v Bruselu podepsali dlouho očekávanou dohodu o synchronizaci svých soustav pro rozvod elektřiny se sítí EU do roku 2025.

Reklama

Oznámila to Evropská komise. Rozvodné soustavy Estonska, Litvy a Lotyšska nyní fungují v synchronizaci s ruskou a běloruskou sítí, což tyto země považují za prvek ohrožující národní bezpečnost.

"Na dohodě jsme pracovali devět let. Je to poslední balvan, který stál mezi námi a naší skutečnou energetickou nezávislostí," uvedla v litevské televizi LRT litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. "Rusko ztratí nástroj k vydírání, kterým zasahovalo do naší politiky," dodala.

Státy by v rámci dohody měly používat stávající elektrické vedení LitPol Link, které spojuje Litvu s Polskem, a nový kabel pod Baltským mořem vedoucí kolem teritoriálních vod ruské kaliningradské enklávy. Projekt má být podle diplomatických zdrojů agentury Reuters potvrzen v srpnu, stát má 560 milionů eur (14,5 miliardy Kč).

O problému, jak zásobovat elektřinou Kaliningrad, bude s Moskvou jednat Brusel. V současné době je oblast napojena na Rusko přes pobaltské státy. Rusko, na němž je rovnováha energetických sítí pobaltských zemí teď závislá, sice nikdy své sítě neodpojilo, ani tím nevyhrožovalo, tři dotyčné státy se však obávají, že by to mohlo udělat.

Litva předpokládá, že schopnost samostatného fungování bez Ruska pobaltské republiky otestují v červnu příštího roku.

Ruské a kontinentální evropské systémy používají frekvenci 50 Hz, nejsou ale synchronizovány. Ruský systém je řízen z Moskvy, zatímco kontinentální je decentralizovaný, uvedla agentura Reuters.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.