logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Těžba plynu z břidlic v Číně se má do tří let téměř zdvojnásobit


© Fotolia.com

Těžba plynu z břidlic v Číně má do roku 2020 stoupnout na 17 miliard metrů krychlových, což bude téměř dvojnásobek ve srovnání s koncem loňského roku.

Reklama

Těžbu v Číně podporuje skutečnost, že místním firmám se podařilo učinit velký pokrok v oblasti technologie a těžby a snížit náklady. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila konzultační společnost Wood Mackenzie.

Mezi roky 2018 a 2020 má zahájit provoz téměř 700 nových vrtů a tři velké projekty – Fuling firmy Sinopec a Changning-Weiyuan a Zhaoton firmy PetroChina. Všechny tři se nacházejí na jihozápadě země a náklady na projekty mají dosáhnout podle odhadů Woodmac 5,5 miliardy USD (112,2 miliardy Kč).

Odhad firmy Woodmac však zaostává za cílem Pekingu, který chtěl zvýšit těžbu na 30 miliard metrů krychlových. I vládní odhad však již byl snížen z původního plánu stanoveného v roce 2012, a to o více než polovinu.

Čína je třetím největším spotřebitelem plynu na světě. Nový odhad znamená, že země bude muset nadále dovážet vysoký objem zkapalněného zemního plynu (LNG). Woodmac odhaduje, že dovoz LNG do Číny letos stoupne z loňského rekordu o čtvrtinu na téměř 49 milionů tun.

Loni Čína vytěžila z břidlic devět miliard metrů krychlových plynu. Na celkové produkci plynu měl břidlicový plyn podíl šest procent.

Čína má podle odhadů největší vytěžitelné zdroje břidlicového plynu na světě. Jeho břidlicové formace jsou však obvykle hlouběji a jsou roztříštěnější a umístěné v hustě obydlených horských oblastech. To znamená vyšší náklady a komplikovanější těžbu. Nicméně státním firmám se podařilo náklady výrazně snížit. Proti roku 2010 jsou náklady na průzkumné vrty o 40 procent nižší a náklady na komerční vrty proti roku 2014 klesly o 25 procent díky nasazení místních servisních společností, domácího zařízení a zdokonalení technologie těžby, napsala agentura Reuters.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.