logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Senát podpořil úpravu placení za přeložky energetických sítí


© Fotolia.com

Vlastníci domů by při jejich rekonstrukci nebo bourání nemuseli v určitých případech platit až desítky tisíc korun za přemístění rozvodů energií.

Reklama

Týká se to hlavně přemísťování konzol s elektrickým vedením na domech, ale i rozvodů plynu nebo tepla. Počítá s tím novela energetického zákona, kterou dnes v prvním čtení podpořil Senát. Předlohu navrhly dvě desítky senátorů v čele s Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL). Nyní ji posoudí senátní výbory.

"Může se třeba stát, že majitelé mají starý polorozpadlý dům, který chtějí zrekonstruovat. Jenže jen za přeložení vedení musí zaplatit třeba 80.000 korun. Přitom vedení je na domě už od minulého století a tehdy za věcné břemeno sloužící energetické síti dostali jen pár stovek, nebo nic," popsala senátorka Seitlová v tiskové zprávě. Problém s hrazením nákladů se podle ní týká i obcí.

Navrhovaná změna energetického zákona by měla v praxi odstranit povinnost vlastníků nemovitostí hradit náklady na přeložení vedení případech, kdy není zcela zjevně spravedlivé to požadovat. "Jde například o rekonstrukce nebo nařízené demolice budovy. Další výjimky pak novela ukládá stanovit Energetickému regulačnímu úřadu," uvádí senátorka.

Novela i nadále počítá s tím, že náklady na přeložku například rozvodu plynu nebo tepla nese ten, kdo potřebu přeložky vyvolal. Nově má ale platit, že vlastník rozvodu bude v takovém případě povinen dopředu informovat vlastníka nemovitosti o způsobu přeložení vedení a také podrobně o všech nákladech. Do nákladů bude smět zahrnout jen nezbytně nutné náklady.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.