logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Infotherma 2015 – jaká byla?

Již tradičně se v polovině ledna Ostrava stává centrem informací o vytápění a celého oboru TZB. Náš portál byl tak jako v&předchozích letech při tom. Které exponáty nejvíce zaujaly a jak dopadlo hlasování na našem portálu o Prémierovou novinku pro Infotermu 2015? Jaký dojem zanechala tato výstava?

Reklama

Slavnostní zahájení výstavy (Zdroj: Inforpres)
Slavnostní zahájení výstavy (Zdroj: Inforpres)

Ve dnech od 19. do 22. ledna se konal již 22. ročník této mezinárodní specializované výstavy se zaměřením na vytápění, úspory energií a smysluplné využívání obnovitelných zdrojů. Výstavy se zúčastnilo 356 vystavovatelů z řad firem a institucí z Česka a ze zahraničí. Zahraniční účastníci byli především ze Slovenska, Polska, Rakouska, Slovinska a Itálie. Podle slov Ing. Kostelného, ředitele pořádející agentury Inforpres, zájem vystavovatelů převyšuje kapacitní možnosti, na dvě desítky zájemců nezbylo místo.

Slavnostního zahájení se zúčastnili významní hosté, včele s europoslancem Ing. Evženem Tošenovským, zástupci zaštíťujících ministerstech a další hosté. Součástí úvodního programu bylo vyhlášení výsledků internetových soutěží. Jednalo se o tři soutěže. Soutěž TOP ENERGIE 2015, kterou pořadatel výstavy uspořádal s vydavatelstvím Net Press Media, VYBÍRÁME TEPELNOU IZOLACI s internetovým portálem Stavebnictví3000.cz a PRÉMIEROVÁ NOVINKA PRO INFOTHERMU 2015 ve spolupráci s naším portálem TZB-info.

Soutěže Prémierová novinka pro Infothermu 2015 se zúčastnilo 711 hlasujících, kteří vybrali tyto tři nejúspěšnější exponáty z dvanácti přihlášených novinek:

  • IVT AIR X tepelné čerpadlo vzduch/voda, Tepelná čerpadla IVT s.r.o.
  • Pyrolytický kotel na tuhá paliva HERCULES U32, VIADRUS a.s.
  • SMART KERBEROS – systém pro inteligentní fotovoltaický ohřev vody, UNITES Systems a.s.



Odměnou prvním deseti nelépe vyhodnoceným výrobkům bylo vystavení ve vstupní hale výstaviště, první tři společnosti mohly prezentovat přednosti vítězných výrobků v přednáškovém sále a budou mít možnost se detailně představit v samostatném článku na portálech TZB-info a Estav.cz.

Anketa (Zdroj: Inforpres)
Anketa (Zdroj: Inforpres)

Veřejnost projevovala o výstavu velký zájem, během 4 dnů, kdy se výstava konala, ji navštívilo 26 600 návštěvníků. Již tradičně se největší zájem soustředil na technické novinky v otopných systémech, zejména na kotle, krby, podlahová vytápění a tepelná čerpadla. Tento názor lze potvrdit výsledky ankety návštěvníků, ve které návštěvníci odpovídali na otázku: „Která expozice Vás na výstavě Infotherma 2015 nejvíce zaujala svými technickými novinkami?“ Na základě odpovědí bylo sestaveno pořadí stánků:

1. VIADRUS, 2. ATMOS, 3. KOVARSON, 4. ROMOTOP, 5. DAKON, 6. BUDERUS, 7. JUNKERS, 8. VIESSMANN, 9. BENEKOV, 10. ROJEK

 
Konference „Novela zákona o hospodaření s energiemi“ (Zdroj: Inforpres)
Konference „Novela zákona o hospodaření s energiemi“ (Zdroj: Inforpres)

Nedílnou součástí výstavy byl i tradiční doprovodný program, který dobře korespondoval s vystavovanými exponáty nebo se zabýval aktuálními otázkami v oboru. Možno jmenovat konferenci k novele zákona o hospodaření s energií, semináře k využívání tepelných čerpadel, legislativní změny v roce 2015, financování výměn a oprav otopných systémů. Kromě toho se ve vstupním pavilonu konala řada přednášek, besed a diskuzí. Vstup na celý odborný doprovodný program a poradenství byl pro návštěvníky zdarma.

Expozice portálu TZB-info měla díky pořadatelům prostorný stánek. Návštěvníci nenašli na našem stánku žádný exponát, tak se často ptali, co vlastně nabízíme, co vystavujeme? Odpověď zněla ale jasně: „Přece to nejcennější – informace – téměř vše, co se zde vystavuje, je popisováno u nás na portálu TZB-info. Informace jsou k dispozici 24 hodin denně, 365 dnů v roce. Nejedná se ale o konkurenci, vždy je lepší vidět skutečné věci, pohovořit si se zástupci výrobců.

Lidé se nejvíce zastavovali u panelu se zobrazením výsledků porovnání nákladů na vytápění. Hledali ten svůj způsob vytápění nebo odůvodňovali svoje plány, proč vybrat tento druh vytápění a ne jiný. Kladně přijímali informaci, že se jedná o kalkulačku, ve které si prakticky každý může spočítat, nebo alespoň udělat obrázek o tom, čím se mu vyplatí topit. Vůbec nejčastější otázka byla: „Chceme si pořídit tepelné čerpadlo, vyplatí se to vůbec?“




Osobně mne dost překvapil zájem o porovnání cen energií. Bylo vidět, že toto téma je pro mnoho návštěvníků z tohoto kraje stále aktuální a že si chtějí porovnat, jaké náklady mají a jaké mají možnosti. Osobně beru jako zadostiučinění zájem paní, která léta odolávala nájezdu podomních prodejcům a žádnou smlouvu nepodepsala, aby pak přišla na stánek se s námi poradit, jak ušetřit.

Návštěvníci si ze zájmem prohlížejí vítězné exponáty a seznamují se s tím, co nás čeká v budoucnosti. (Zdroj: Inforpres)
Návštěvníci si ze zájmem prohlížejí vítězné exponáty a seznamují se s tím, co nás čeká v budoucnosti. (Zdroj: Inforpres)

Na závěr bych rád uvedl několik dojmů z výstavy. Předně jsem se setkal s výbornou organizací výstavy, která je výsledkem mimořádné práce organzátorů. Druhá myšlenka, která mě napadá, je, že tato výstava je ve správné době na správném místě – tedy v oblasti, kde je to velmi potřeba. A třetí myšlenka je spojena s tím, že se setkávám s čísly, která vyjadřují plány Evropské unie na snížení znečištění ovzduší, na zvýšení energetické účinnosti. Mnohdy se setkáváme se zpochybnováním cílů EU v oblasti energetiky. Jsem ale přesvědčen, že EU jde správným směrem, můj názor byl podpořen tím, co jsem mohl na výstavených exponátech vidět, že technický pokrok kráčí kupředu, bez ohledu na názory některých pochybovačů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.