logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kobalt bude v Kongu strategickou surovinou


© Fotolia.com

Demokratická republika Kongo vyhlásí kobalt a koltan, které se používají v elektromobilech a v technologii obnovitelné energie, za strategické nerosty.

Reklama

Poplatky z těžby těchto kovů se tak zvýší na deset procent z prodeje z předchozích dvou, napsala dnes agentura Reuters. Nový zákon o těžbě podepsal v pátek prezident Joseph Kabila navzdory silné opozici nadnárodních společností působících v zemi.

Pokud by kovy nebyly označeny za strategické, těžaři by podle nových pravidel zaplatili 3,5 procenta. Vedle zmíněných dvou kovů jsou na seznamu strategických surovin lithium a germanium.

Kongo je největším světovým producentem kobaltu, který je klíčovým komponentem počítačových čipů a lithium-iontových baterií, v zemi se nachází více než polovina z ověřených světových rezerv. Kromě baterií pro elektrická auta, mobilní telefony, notebooky se kobalt používá také v legovaných slitinách v turbínách, kosmických raketách, raketových motorech a elektrárnách.

Cena tohoto kovu se rapidně zvyšuje, zatímco v roce 2007 stála tuna 30.000 dolarů (asi 617.200 Kč), dnes je to 85.000 dolarů.

Nadnárodní těžařské firmy, jmenovitě Glencore, Randgold a China Molybdenum, se snažily přijetí zákona odvrátit argumentem, že odradí zahraniční investory, prezidenta ale nepřesvědčily.

Právní úprava rovněž ruší klauzuli, která těžaře po období deseti let chránila před změnami fiskální a celního režimu a zavádí daň 30 až 35 procent z "neočekávaného zisku" a daň 50 procent ze "superzisku", což je příjem dosažený při růstu ceny suroviny o 25 procent nad hladinu uváděnou ve studii rentability.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.