logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Problémy se znovuzavedením předkupního práva spoluvlastníků do občanského zákoníku

Ilustrační obrázek, foto redakce
Ilustrační obrázek, foto redakce

Při prodeji bytu, ke kterému se váže spoluvlastnický podíl např. ke garážovému stání, předzahrádce nebo sklepu, musíte tyto nebytové prostory nejprve písemně nabídnout ostatním majitelům v domě.

Reklama

Nemovistost je volná až po písemném vyjádření spolumajitelů

Nejvíce diskutovanou je v současné době situace při prodeji bytu, ke kterému se váže spoluvlastnický podíl k jiným nemovitým věcem – nejčastěji ke garážovému stání, předzahrádce nebo sklepu. Od ledna musíte tyto nebytové jednotky nejprve písemně nabídnout ostatním majitelům v domě. Do té doby nemovitost není volná… Ta bude až ve chvíli, když se ve stanové lhůtě někdo nevyjádří nebo spolumajitelé rovnou podepíší, že se předkupního práva vzdávají.
„Před nedávnem jsme s jedním klientem museli obeslat 120 spoluvlastníků garáže. Na jejich vyjádření čekáme tři měsíce. Praxe je zatím taková, že o tyto nebytové prostory projeví minimálně jeden ze spoluvlastníků zájem, což významně ovlivňuje prodej nemovitosti,“ popisuje Andrea Daňhelová, vedoucí právního oddělení z Fincentra Reality.

O garáž nebo garážové stání téměř vždy někdo ze spolumajitelů projeví zájem

Podle údajů z Fincentra Reality již 10 % kupujících v důsledku uplatnění předkupního práva jiným spoluvlastníkem od prodeje odstoupilo. Předkupní právo dotýká až 50 % všech jejich transakcí od nového roku.
Největší zájem je samozřejmě o parkovací místa. Kupující si pak rozmyslí koupi nemovitosti, kde do poslední chvíle nebude vědět, zda bude či nebude moct zaparkovat v garáži.
„Rodiny v současné době disponují obvykle dvěma vozy. V některých bytových jednotkách je navíc nedostatek parkovacích míst. Očekáváme, že se o ně spoluvlastníci poperou a prodávajícímu se významně zhorší situace při nalezení zájemce o koupi jeho bytu,“ tvrdil Martin Fojtík, podle kterého se ve 20 % řeší právě „strkanice“ kolem parkovacího stání.

Pokud nabídka v rámci předkupního práva neproběhne, nový majitel může o garáž nebo sklep přijít

V současné době developeři často staví bytové komplexy tak, že se k bytové jednotce vážou podíly na dalších pozemcích, které jsou kolem nemovitosti – například dětská hřiště nebo malá parcela s popelnicí. Komplikací, kterou můžou v praxi přinést špatné sousedské vztahy, mohou představovat hlavně příjezdové cesty a jiné související pozemky.
„Zejména na ně se v rámci tohoto zákona zapomnělo. Zájemce o takový dům může přijít o příjezdovou cestu, kterou si následně bude muset zajistit. A to nejčastěji zřízením věcného břemene, které patrně zadarmo nebude,“ předpovídala Andrea Daňhelová z Fincentra Reality.
Na skutečnost, že neproběhla nabídka v rámci předkupního práva, se navíc může upozornit také po transakci. To může mít neblahé následky pro nového majitele bytu – o garáž nebo sklep může přijít.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.