logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

EU se chce jako celek dohodnout s USA na výjimce ze cla na ocel


© Fotolia.com

Evropská unie s novými americkými cly na dovoz hliníku a oceli nesouhlasí a chce se s Washingtonem dohodnout na výjimce, bude ale připravena i na případné vlastní odvetné kroky.

Reklama

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen dnes v Bruselu novinářům řekl, že ačkoliv jsou kvůli plánu prezidenta Donalda Trumpa zvažována vlastní evropská "vyrovnávací opatření" i možnost obrátit se na Světovou obchodní organizaci (WTO), je cílem EU v první řadě dohoda s Washingtonem.

"Americké úřady nemohou najít žádné důkazy, které by znamenaly, že se naše společnosti podílely na dumpingu. Naše pravidla o státní podpoře jsou velmi přísná," zdůraznil Katainen. "Jsme spojenci, a nikoliv bezpečnostní hrozba. A chceme, aby byla EU chápána jako obchodní blok. Všechny naše členské státy jsou v případě obchodu vázány stejnou sadou pravidel," upozornil.

Místopředseda komise odpovědný za pracovní místa, investice a konkurenceschopnost tak reagoval i na slova britského ministra obchodu Liama Foxe. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že jeho země chce v otázce možných nových amerických cel s EU "spolupracovat".

Britové jsou však do března příštího roku členem unie se všemi právy a povinnostmi z toho plynoucími, země navíc i po brexitu usiluje o přechodné období, v němž by chtěla zůstat na unijním jednotném trhu.

Eurokomisařka pro obchod Cecilie Malmströmová již ve čtvrtek ohlásila, že EU jako blízký americký spojenec by neměla být cly zatížena a že bude o situaci v sobotu hovořit s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem. Katainen dnes zdůraznil, že tato schůzka bude jen první z několika, na nichž by se věc měla řešit.

Americký prezident Trump v noci na dnešek podepsal zvýšení cel na dovoz oceli o 25 procent a na dovoz hliníku o deset procent. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika. Prezident připustil výjimky i pro některé další státy.

Místopředseda Komise Katainen ale upozornil, že nejsou známa kritéria, na jejichž základě mohou být další země z opatření vyňaty. "Nechci o této věci spekulovat, ale pokud je nám řečeno, že naše ocelářství je národní hrozbou, musíme tomu čelit jako (obchodní) válce," prohlásil.

EU se podle Katainena soustředí na dialog s americkou stranou. Pokračovat ale budou také přípravy možných "vyrovnávacích opatření", tedy odvetných evropských kroků. "Doufáme, že je nebude třeba použít, ale v případě potřeby budeme připraveni," upozornil místopředseda komise.

Komisařka Malmströmová dnes uvedla, že unie nepovažuje americká cla za řešení problému s nadbytkem kapacity v ocelářském sektoru. Brusel je také připraven obrátit se na Světovou obchodní organizaci (WTO), pokud to bude nutné. "Jasně v této věci tvrdíme, že to (cla) není ve shodě s WTO, takže půjdeme k WTO, a to zřejmě s několika dalšími přáteli. Budeme muset chránit náš průmysl vyváženými opatřeními," řekla Malmströmová na dotaz, zda EU zvažuje obrátit se na WTO.

Podle Katainena musí být unie velmi opatrná vůči nynějšímu dění ve světovém obchodu. "Jsme v situaci, kdy bude třeba si vybrat, zda chceme obchod založený na pravidlech, který je oporou na pravidlech založeného světového řádu, nebo zda chceme vládu síly a silnějších," dodal.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.