logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Mráz zvyšuje spotřebu plynu až o 30 procent


© Fotolia.com

Aktuální mrazivé počasí významně zvyšuje spotřebu zemního plynu v Česku. Proti únorovému normálu je spotřeba v těchto dnech vyšší o 25 až 30 procent a činí 45 až 50 milionů metrů krychlových za den.

Reklama

ČTK to řekl mluvčí innogy Pavel Grochál. Více než polovina denního objemu je těžena z podzemních zásobníků komodity, podotkl. Skupina innogy je největším distributorem plynu v Česku.

"Kapacita našich zásobníků zemního plynu je v tuto chvíli naplněna stále z 25 procent. To plně odpovídá standardnímu vývoji topné sezony v ČR. Dosavadní průběh zimy byl prozatím spíše mírný a tato krátká mrazivá perioda se nijak neprojeví v meziročním srovnání nákladů na vytápění," uvedl Grochál.

Firma podle něj z preventivních důvodů posílila kontroly na regulačních a předávacích stanicích, plynárenská soustava nicméně stále funguje bez problémů. Skupina provozuje v Česku zásobníky plynu o celkové kapacitě 2,7 miliardy metrů krychlových. Celková tuzemská spotřeba plynu podle dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) loni stoupla o 3,3 procenta na 8,53 miliardy metrů krychlových.

Zásobníky plynu provozuje v ČR také společnost MND, jejich celková skladovací kapacita činí až 280 milionů metrů krychlových. "Se sezonními výkyvy počítáme a naše zásobníky jsou připraveny kolísání spotřeby plynu vyrovnávat a chránit tak bezpečnost jeho dodávek v souladu s bezpečnostním standardem dodávek. Zásobníky máme pro toto období naplněny více než dostatečně," uvedl předseda představenstva MND Gas Storage Karel Luner.

O bezpečnost dodávek se Češi navzdory mrazům nemusejí obávat ani podle předsedy rady ERÚ Vladimíra Outraty. "S provozovateli tuzemské plynárenské soustavy je ERÚ v neustálém kontaktu, přeprava plynu i stavy zásobníků jsou bezproblémové," řekl dnes ČTK.

Počasí ovlivňuje také ceny plynu na krátkodobých trzích. Například na vnitrodenním trhu Operátora trhu s elektřinou (OTE) stoupla za poslední týden cena plynu o více než třetinu na asi 27 eur za megawatthodinu. "Růst cen plynu na krátkodobých trzích má několik důvodů, nejde jen o mrazivé počasí, svou roli hraje například i odstávka plynovodu TENP. Právě na této situaci vidíme, jak je Evropa propojená, funguje jako společný trh a rychle přesměruje potřebné zdroje," dodal Outrata.

"Vzhledem ke vpádu mrazivého vzduchu do Evropy spojeného s očekáváním, že nebývale nízké teploty vydrží ještě několik dalších dní, roste poptávka po zemním plynu, který je využíván zejména pro topení," potvrdil také výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml.

Mrazy v Česku třetí noc po sobě přepisovaly teplotní rekordy. Nové nejnižší teploty pro dnešní den meteorologové naměřili na 15 ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let. Mrzlo hlavně na horách. Nejníže teplota klesla v Bedřichově - Nové Louce, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupně Celsia.

K minus 20 stupňům Celsia se mohou teploty podle předpovědi přiblížit také v následujících třech nocích. Mrazy mají polevit v noci na sobotu, kdy by teploty neměly klesnout výrazněji pod minus deset stupňů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.