logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

IEA: USA vytěží více ropy než Rusko možná už letos


© Fotolia.com

Spojené státy by mohly předstihnout Rusko na pozici největšího producenta ropy na světě už letos, nejpozději pak v příštím roce.

Reklama

Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol to dnes uvedl v Tokiu. Díky trvajícímu boomu americké těžby z břidlic by podle dřívějšího sdělení EIA mohla produkce v USA koncem letošního roku překonat 11 milionů barelů denně. Rusko za den vytěží méně než 11 milionů barelů, připomněla agentura Reuters.

Vrcholu by podle Birola přitom americká produkce neměla dosáhnout před rokem 2020. Birol agentuře Reuters řekl, že v příštích čtyřech až pěti letech neočekává její snížení. Zvyšuje se i export americké ropy, poptávka přichází z rychle se rozvíjejících asijských trhů.

Ke konci loňského roku se USA podařilo předstihnout jiného velkého producenta - Saúdskou Arábii. Poprvé od 70. let vytěžily více než deset milionů barelů denně.

Růst těžby v USA přichází v době, kdy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska uměle snižují těžbu ropy, aby podpořily její cenu. USA tak v Asii získávají podíl na trhu na jejich úkor.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.