logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Prvnímu velkoměstu na světě brzy dojde voda; otázka je, na jak dlouho

Krizový plán počítá s 200 výdejními stanicemi pitné vody, které budou střeženy ozbrojenci - jedno výdejní místo tak bude připadat na 20 000 obyvatel.

Reklama

V jihoafrickém Kapském městě se však hrozba nedostatku pitné vody stává skutečností. Několikaleté extrémní sucho a nedodržování limitů vedly až k tomu, že za méně než 90 dní se čtyři miliony lidí ocitnou ze dne na den bez pitné vody, resp. bez přívodu jakékoliv vody. Z kohoutků totiž nebude téct ani tzv. grey water. Nebude tedy možné splachovat toalety, mýt nádobí ani prát - a o horké sprše si budou moct obyvatelé nechat zdát.

Vody stále ubývá, více než 50 % obyvatel nedodržuje kvóty a srážek je minimálně

V současnosti platí omezení v užívání pitné vody ve výši 87 litrů na osobu. Od února 2018 se kvóta snížila na 50 l/os. a den a budou zavedena další omezení. Jakmile se celkové zásoby pitné vody sníží na 13,5 %, bude přívod zastaven.
Krizový plán počítá s 200 výdejními stanicemi pitné vody, které budou střeženy ozbrojenci - jedno výdejní místo tak bude připadat na 20 000 obyvatel.

Další vývoj záleží na srážkách, které by měly doplnit nádrže pitné vody, a také na alternativních zdrojích pitné vody (odsolování, hluboké vrty). Nicméně pokud nebudou alternativní zdroje zprovozněny co nejdřív, zůstane čtyřmilionová metropole bez dostatku pitné vody i několik let.

Celý článek včetně videa Den nula se blíží. Kapské město čeká návrat latrín.

Pár čísel:

  • Na produkci jednoho bavlněného trička bylo potřeba 2700 litrů vody.
  • Průměrný Evropan za den „vypije“ kolem 3000 litrů vody. 92 % této vody bylo potřeba na produkci jeho jídla. Z toho největší díl připadl na maso a mléčné výrobky.
  • Produkce pugetu růží (20 ks) spotřebuje 100 l vody, vypěstování 1 hektaru růží v Keni je potřeba 10 - 30 000 litrů vody, za rok se například z Keni doveze do EU 85 000 tun květin
  • Už v roce 2030 bude podle OECD v oblastech s obtížným přístupem k životodárné tekutině žít téměř polovina všech lidí


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.