logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V ČR se konal Den architektury, letos zaměřený na stavby spjaté s vodou

Mezinárodní den architektury připadá vždy na první říjnové pondělí, letos 200 akcí v téměř 70 městech a obcích po celé zemi.

Reklama

Se Dnem architektury se lidé opět podívali do míst, která zůstávají v průběhu let lidem spíše nepřístupná.

Letošní podtitul festivalu Den architektury „Voda, lidé, města“ se jako hlavní tematická linie vinul celým programem. Zájemci se například mohli při plavbě parníku dozvědět více o architektuře a budovách pražských nábřeží a náplavek, jedinečný zážitek nabídl výlet lodí po Vltavské vodní cestě a komorách mezi Lannovou loděnicí a Hlubokou nad Vltavou, milovníky vody i architektury potěšila možnost nahlédnout do unikátního Vodního domu v Hulicích. Zajímavé informace z historie, urbanismu i industriální romantiky nabídla procházka s příznačným názvem Vodama industriálníma Brnama. Industriální architektura byla mimo jiné k vidění na severu Čech. Zájemci se vydali po stopách textilních gigantů po továrnách rodin Priebschů ve Smržovce a Wolfů v Tanvaldu, Ostrava nabídla jedinečný areál Dolních Vítkovic a Jihlava otevřela brány bývalého obilního skladiště z 20. let. V Nové Pace byl k vidění funkcionalismus, v Českých Budějovicích kvalitní socialistická architektura a ve Zlíně sakrální architektura.

Den Architektury nabídnl možnost prozkoumat známou Engelovu vodárnu v Podolí, procházky po Libeňském ostrově či po stopách karlínských vod. Stejně tak budou pro mnohé překvapivé informace o zaniklých pražských lázních.


Ilustrační obrázek, WC na Náplavce v Praze, foto Eliška Kopačková
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.