logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bývalí šéfové TEPCO u soudu tvrdili, že nemohou za Fukušimu

V Tokiu včera začal soud se třemi bývalými šéfy elektrárenské společnosti TEPCO, která provozovala jadernou elektrárnu Fukušima.

Reklama

Manažeři obvinění z nedbalosti s možným následkem smrti dnes trvali na tom, že nenesou žádnou trestní odpovědnost za havárii elektrárny z března roku 2011. Tvrdili, že jí nemohli zabránit, zároveň se ale omluvili za problémy, které způsobila. Podle pozorovatelů je málo pravděpodobné, že budou uznáni vinnými, uvedla agentura Reuters.

Elektrárnu 11. března 2011 zatopila ničivá vlna cunami způsobená mimořádně silným zemětřesením. To vedlo k poškození tří tlakových nádob reaktoru, explozím a úniku radiace.

Před soudem dnes stanuli 77letý Cunehisa Kacumata, který byl v době neštěstí předsedou firmy TEPCO, a dva tehdejší místopředsedové Sakae Muto (66) a Ičiró Takekuro (71). O tom, že stanou před soudem, rozhodl zvláštní výbor občanů.

Trojice podle obvinění nepřijala dostatečná bezpečnostní opatření navzdory varováním, že elektrárnu Fukušima může ohrozit cunami. Soud má přinést odpověď na otázku, zda si bývalí šéfové firmy TEPCO mohli být rizika vědomi a zda mohli přijmout preventivní opatření.

"Omlouvám se za obrovské potíže, které obyvatelům regionu a celé země přinesla vážná nehoda, která způsobila únik radioaktivního materiálu," řekl Kacumata a zdůraznil, že nemohl předvídat riziko plynoucí z velké vlny cunami.

Proces dnes začal předložením více než 230 důkazních materiálů, včetně elektronické korespondence mezi bezpečnostními experty a oběma viceprezidenty firmy TEPCO. Z ní údajně vyplývalo, že si byli vědomi potřeby dodatečných opatření na zabezpečení elektrárny před cunami.

Obhájci obviněných dnes uvedli, že cunami poškodila elektrárnu mnohem víc, než experti pro takový případ odhadovali, a jakékoli kroky podniknuté na základě těchto odhadů by katastrofě nemohly zabránit.

Zemětřesení a následná přívalová vlna cunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19.000 lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160.000 osob.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.