logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Cena vody 2017 v interaktivní mapě

V mapě najdete aktuání cenu vody ve vašem regionu. V navazující mapě pak vodovody a kanalizace, vodárny a firmy zajišťující dodávky vody v ČR a zamyšlení nad tím, komu jde velká část vašich peněz.

Reklama

Mapa ceny vody 2017

V mapě je vodné a stočné přepočteno na jednosložkovou cenu, aby nedocházelo ke zkreslení. Na webech, které sponzorují koncerny, jsou někdy data, která lidi matou. Uvádí srovnání cen jednosložkových a z dvousložkových jen pohyblivou část, což postavení koncernů vylepšuje. Prostě se motají hrušky a švestky a lidé pak mají v porovnání cen zmatek.

Kolik stojí voda, jak vzniká cena vody, kdo z ní profituje?

K ceně vody a rozdělování vybraných peněz se vyjadřoval v září i ministr Brabec po mediální kauze s cenou podzemní vody: "V rámci posledních událostí jsem vyzval k celonárodní debatě o vodě. O tom kolik stojí voda, jak vzniká cena vody, kdo z ní profituje, kolik z ceny má stát, kolik z ní mají soukromé subjekty a kolik miliard korun, které občané zaplatí, protože my máme vodu dražší než v Izraeli, což si myslím, že není v pořádku, tak kolik se vrací do infrastruktury. To je ta základní debata."

Ministr Brabec byl i hostem tiskové konference VODA 300, kterou jsme ve spolupráci s projektem Pravda o vodě pořádali na veletrhu FOR ARCH v Praze v září 2016 při příležitosti petice pro politiky:

Co je dvousložková cena ?

Dvousložková cena je nepřesné označení pro dvousložkovou formu úhrady dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod (vodného a stočného). Dvousložková forma vodného a stočného obsahuje pohyblivou a pevnou složku.
Pevná složka vodného (resp. stočného) je nezávislá na množství odebrané vody. Rozdělení na pevnou a pohyblivou složku odráží také rozdělení ceny vodného a stočného. Sazba pevné složky ceny je stanovena v korunách za rok pro každou kategorii.
Odběrné místo je zařazeno do kategorie podle velikosti vodoměru.
Rozhodujícím parametrem pro zařazení je velikost takzvaného normového nebo také trvalého průtoku, který se udává v metrech krychlových za hodinu.
Sazba pohyblivé složky ceny je stanovena v korunách za krychlový metr. Celková platba za odebranou pitnou (resp.odvedenou odpadní) vodu (vodné resp.stočné) se vypočítá jako součet pevné a pohyblivé složky.

  • Pevná složka je sazba pevné složky ceny podle příslušné kategorie odběrného místa přepočítaná počtem dnů od posledního vyúčtování nebo - v případě zavedení dvousložkové ceny - od data jejího zavedení.
  • Pohyblivá složka se vypočítá vynásobením odebraného resp. vypuštěného množství vody sazbou pohyblivé složky ceny.

Zvláštním případem výpočtu pevné složky je postup uplatňovaný u odpadních vod z jiných zdrojů než je pitná voda dodávaná vodovodem, což jsou především srážkové vody a vody z vlastních studní. V těchto případech se pevná složka vypočítá z fakturovaného množství vynásobeného zvláštní sazbou. Pohyblivá složka je stejná jako u ostatních odpadních vod.
Při výpočtu vodného a stočného se vždy používají ceny bez daně a z celkové vypočtené částky se vypočítá DPH, o kterou se výsledek zvýší.

Jak se účtuje vodné a stočné bez vodoměru? Výše platby za vodné a stočné, pokud není nainstalován vodoměr, závisí především na počtu osob a vybavenosti domácnosti. Při používání části pitné vody na zalévání je možné požadovat odpočet stočného.

Platba za srážkové vody Povinnost platit za odvod srážkových vod do kanalizace mají až na pár výjimek všichni majitelé nemovitostí, ve kterých je prováděna podnikatelská činnost.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.