logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Teplá voda nevyhovovala při každé osmé kontrole liberecké hygieny

Nevyhovující kvalitu teplé vody ve sprchách zjistili loni hygienici z Libereckého kraje při zhruba každé osmé kontrole ubytovacích zařízení, koupališť, bazénů a saun.

Reklama

Hygienici odebrali 159 vzorků při 65 kontrolách, jakost vody nevyhovovala v 19 případech. V sedmi museli hygienici dokonce vydat zákaz sprchování. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. "Hlavní zdravotní riziko z teplé vody představují patogenní a podmíněně patogenní bakterie schopné pomnožování v teplé vodě, tedy především legionely," uvedla Balašová.

Nadlimitní hodnoty legionely, která může u oslabených jedinců vyvolat takzvanou legionářskou nemoc nebo pontiackou horečku, zjistili hygienici v 21 vzorcích. Provozovatelé ve všech případech museli učinit nápravu spočívající v chemické a termické desinfekci rozvodů. "Případně zavedli kontinuální dávkování oxidu chloričitého do vody, ze které se teplá voda vyrábí," dodala mluvčí. Všechny odebrané kontrolní vzorky teplé vody byly podle ní už v pořádku.

Patogenní bakterie mají dobré podmínky pro rozmnožování při teplotách od 20 do 45 stupňů Celsia, proto by teplá voda měla mít minimálně 50 stupňů. Člověk se může nakazit tím, že vdechne kontaminovaný aerosol do nosohltanu, odkud pronikne do dolních dýchacích cest. "Proto je sprchování kontaminovanou teplou vodou rizikové," upozornila Balašová. Legionářská nemoc se projevuje jako zápal plic s možným následkem smrti. Pontiacká horečka připomíná chřipku a nemá tak těžký průběh jako legionářská nemoc.

Hygienici se loni při kontrolách v kraji zaměřili na hotely, ubytovny a penziony, v nichž kvůli nerovnoměrnému vytížení často teplá voda zůstává v rozvodech a tím se vytvoří příznivé podmínky k množení bakterií. Kontroly hygienici prováděli také ve sprchách umělých koupališť, léčebných bazénů a saun, neboť je často využívají i lidé se sníženou imunitou a chronickými onemocněními. Letos zatím hygienici v Libereckém kraji provedli 16 kontrol, při nichž odebrali 48 vzorků. Jakost vody nevyhověla v pěti případech.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.