logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektrobus Škoda Perun je budoucností hromadné dopravy

Škoda Electric a.s. rozšiřuje své portfolio o plnohodnotný elektrobus. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.

Reklama


Elektrobus Škoda Perun je budoucností hromadné dopravy

Díky inovativním prvkům, jako jsou lithiové baterie nové generace, odlehčená karosérie nebo stanoviště řidiče vybavené dotykovými panely, představuje tento autobus milník v tradiční výrobě.

Perun byl slovanským bohem bouře, hromu a blesku. Zároveň jde o zkratku Pure Electric RUNner odkazující na čistě bateriový provoz s dojezdem až 150 km. Bateriový autobus Škoda Perun je nízkopodlažní 12metrový elektrobus s asynchronním trakčním motorem Škoda o výkonu 160 kW, bezúdržbovými trakčními bateriemi Li-Pol s celkovou energií 222 kWh, obsaditelností 82 cestujících a maximální rychlostí 70 km/h. Představuje budoucnost hromadné dopravy pro malá města i světové metropole.

Perun je moderní ekologické vozidlo vlastní koncepce Škoda, které disponuje parametry a výkonem srovnatelným s tradičními autobusy se spalovacími motory, ale na rozdíl od nich splňuje nejpřísnější kritéria a požadavky na ekologii a koncepci čistého životního prostředí.

Velký důraz je kladen na využití moderních technologických trendů: technologie IGBT, kapalinového chlazení elektrovýzbroje, komfortní diagnostický systém, modulární systém baterií, plně bezemisní provoz, rekuperace brzdné energie a vytápění, klimatizace vozu je zajištěna z energie baterií. Cílem projektu bylo nabídnout zákazníkům čistě bateriové ekologické vozidlo s kompletní dobíjecí infrastrukturou, jak v depu, tak s rychlodobíjecím ramenem na trase.

Perun zatím prochází zkušebním obdobím v Brně a Pardubicích. Pokud se osvědčí, budou města usilovat o získání prostředků na podporu ekologizace vozového parku. Podpora ekologie a zároveň úspora nákladů je moderním trendem, kterým se zabývají města po celém světě. Škoda Perun je toho příkladem.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.