logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Systém HyTwin zabraňuje zhoršování kvality pitné vody

Systém s názvem HyTwin vyvinul Schell se společností Kemper. HyTwin zabraňuje stagnaci vody v rozvodech v jednom místě, čímž by mohlo dojít ke zhoršení její kvality, případně ke tvorbě a množení bakterií legionelly.

Schell přichází se systémem HyTwin, který zabraňuje zhoršování kvality pitné vody

Německý výrobce armatur Schell představil na dubnovém veletrhu IFH-Intherm v německém Norimberku nový systém k zachování hygienických požadavků pitné vody. Systém s názvem HyTwin, který vyvinul Schell se společností Kemper, zabraňuje stagnaci vody v rozvodech v jednom místě, čím by mohlo dojít ke zhoršení její kvality, případně ke tvorbě a množení bakterií legionelly. Systém přinese užitek především v domácnostech či provozech, kde se voda nepouští tak často a nedochází k její pravidelné cirkulaci. Jde o přínosné řešení rozvodů vody tak, aby se zabránilo usazování vody a tím možnosti množení bakterií legionelly, které způsobují infekci. Původcem onemocnění jsou bakterie, nacházející se ve vodním prostředí, obzvlášť v sanitárních zařízeních.

Systém HyTwin funguje tak, že je zajištěna úplná cirkulace pitné vody v rozvodech při jejím odběru kteroukoli stojánkovou armaturou, která je na rozvod napojena. Díky „dvojitým“ obousměrným rohovým ventilům Schell a podomítkovým rozdělovačům Kemper prochází voda celým systémem rozvodů až ke všem armaturám, které jsou na systém napojeny.



Příkladem může být umývárna v nemocnici, kdy je na jedné větvi rozvodu napojeno např. pět armatur, ale nejčastěji se využívá jen jedna nebo dvě a u ostatních může bez systému HyTwin docházet ke stagnaci teplé vody a ke tvorbě bakterií legionelly. Pokud budou tyto rozvody namontovány pomocí systému HyTwin, bude voda i při spuštění jen jedné armatury cirkulovat ke všem pěti armaturám a nemůže tudíž docházet k usazování vody a ke zhoršení její kvality.

Informace o novém systému HyTwin je určená především pro projektanty, aby při svých návrzích pamatovali i na takové problémy s vodou.

V Česku, na rozdíl od Německa, sice ještě nejsou v hygienických normách přesně formulované požadavky na omezení či zabránění usazování vody v rozvodech pitné vody, ale Schell je v tomto vývoji již o krok napřed a vyvíjí armatury a systémy pro zvýšení hygieny hlavně veřejných sanitárních prostor.


SCHELL GmbH & Co. KG
logo SCHELL GmbH & Co. KG

Firma SCHELL patří mezi hlavní světové výrobce armatur a instalační techniky. Nabízený sortiment se skládá z výrobků v oblasti jak rohových regulačních a připojovacích ventilů, tak armatur a splachovačů pro veřejný sektor.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.