logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektrárna Temelín bude mít další záložní zdroj elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín bude mít jedenáctý, záložní systém dodávek elektřiny. Dnes do Temelína dorazil dieselgenerátor, jehož výkon odpovídá asi 60 osobním autům.

Reklama


Jaderná elektrárna Temelín © martin33 - Fotolia.com

Elektrárna, respektive ČEZ jako její provozovatel, tak pokračuje v plnění opatření přijatých po havárii v japonské Fukušimě. Z amerického závodu firmy Caterpillar, největšího světového výrobce těžební techniky, naftových a plynových motorů, urazil dieselgenerátor lodí a pak po silnici 8000 kilometrů. V Kutné Hoře ho usadili do seizmicky odolného kontejneru. Teď bude desítky let sloužit jako záloha pro případ, že by jihočeská elektrárna přišla o deset způsobů elektrického napájení.

Jedenáctý systém dodávky elektřiny potřebné pro chlazení reaktoru v případě havárie se skládá ze tří seizmicky odolných kontejnerů. "V prvním je vlastní motor, ve druhém naftové nádrže o objemu přibližně 8000 litrů a třetí chrání systémy nutné pro chlazení motoru," popsal projektový manažer Pavel Krejčí. Zhruba 200 tun vážící sestava byla usazena na základovou desku.

Nový dieselgenerátor zaměstnanci napojí na nynější systémy elektrárny během současné odstávky druhého bloku. Stejná úprava čeká letos i první blok. Na podzim by měly být obě dieselgenerátorové stanice plně funkční. Projekt vyšel společnost ČEZ na celkem 430 miliónů korun.

Každý z dieselgenerátorů je určen pro daný blok. V úvahu přichází i varianta připojení k bloku sousednímu. I přes vysokou odolnost ochranných obalů budou umístěny stranou od vysokých budov, které by je v případě zemětřesení mohly poškodit.

Od roku 2011 elektrárna dokončila tři desítky opatření vyplývajících ze zátěžových testů Evropské unie. "Abychom zvládli všechny, byť jen teoreticky přípustné události, musíme mít pod kontrolou štěpnou reakci a zajistit chlazení reaktoru. Z pěti systémů chlazení jsou hned tři závislé na dodávkách elektřiny. Proto doplňujeme alternativní prostředky a i další nezávislý způsob zajištění elektřiny pro bezpečnostní systémy je důležitý," řekl ČTK ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

V návaznosti na zátěžové testy byl loni zprovozněn alternativní způsob doplňování vody do reaktoru a pořízeny satelitní telefony. Letos ČEZ dokončil za 16 milionů korun nákup speciálních techniky pro temelínské hasiče. Pokračují například práce na zvýšení kapacity zařízení na likvidaci vodíku v kontejnmentu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. S výkonem dvakrát 1056 MWe je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliard kWh elektrické energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.